Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
2024. február 23. 22:07

Liu Kang, a Hszinhua Intézet elnöke (szemben, b) beszél, mellette Horváth Levente, a magyar Eurázsia Központ vezetője a Hszinhua Intézet nemzetközi szemináriumán a InterContinental Budapest Hotelben 2024. február 23-án. Az eseményen "Egy övezet, egy út" kínai kezdeményezés előmozdításának lehetőségeit tekintették át kínai és magyar kutatók. Jobbról Salát Gergely Kína-szakértő a Magyar Külügyi Intézet konnektivitás-kutatócsoportjának képviseletében (j4, takarva), Eszterhai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont munkatársa (j3), Moldicz Csaba, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi kapcsolatok iskolájának vezetője (j2) és Bánhidi Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kelet-Ázsia-kutatója (j). MTI/Lakatos Péter

Az "Egy övezet, egy út" kínai kezdeményezés előmozdításának lehetőségeit tekintették át kínai és magyar kutatók a Hszinhua Intézet rendezésében tartott nemzetközi szemináriumon pénteken Budapesten.

Horváth Levente, a magyar Eurázsia Központ vezetője kijelentette: Kína "Egy övezet, egy út" kezdeményezése az átalakuló világrend egyik modelljévé válhat.
   
A Magyar Nemzeti Bank - a világban érvényesülő nyugati dominancia gyengülését felismerve - helyesen kezdeményezte a 2019 óta évenként megrendezett Eurázsia Fórum, majd 2021-ben az Eurázsia Központ létrehozását - mondta. Kiemelte, hogy a magyar kormány jól döntött a keleti nyitás politikájának folytatása mellett, mivel időközben kiderült, hogy Kína is a kapcsolatépítésre, és nem a bezárkózásra építi külpolitikáját.
   
Liu Kang, a Hszinhua Intézet elnöke szerint Kína úgy segíti a világ globális fejlődését, hogy közben figyelembe veszi a megsegített országok szociokulturális sajátosságait. A stratégiai-diplomáciai kutatásokkal és szakpolitika kidolgozásával foglalkozó Hszinhua Intézet további 15 kínai és külföldi tudásközpont bevonásával 2019-ben dolgozta ki az "Övezet és Út" tanulmányi és kutatási hálózatot, amely 130 kutató részvételével működik.
   
Kong Hsziang, a Hszinhua Intézet kutatója kifejtette: noha a kínai kormány által 2013-ban elindított Egy övezet, egy út elnevezésű globális fejlesztési kezdeményezés a világ több mint 150 országában van jelen befektetéseivel, az eddig megtett út csupán a kezdet; hiszen eddig elsősorban a fejlődő országok alapvető infrastrukturális beruházásaira, azaz utak, hidak és távközlési hálózatok fejlesztésére koncentrált.

Eurasia Center

eurasiacenter.hu
   

Hszü Lingui kutató ezt azzal egészítette ki, hogy Hszi Csin Ping kínai elnök olyan hosszú távú külföldi befektetésekre épít, amelyek a helyben élő emberek fejlesztési igényeire alapozva alakítja ki a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést.
   
Salát Gergely Kína-szakértő a Magyar Külügyi Intézet konnektivitás-kutatócsoportjának képviseletében arról beszélt: Magyarország jól tette, hogy az ellenséges nyugati közbeszédtől függetlenül az Európai Unió tagállamai közül elsőként csatlakozott az "Egy övezet, egy út" kezdeményezéshez, hiszen a fejlődése érdekében minden irányba nyitnia kell.

kki_logo_duo_cmyk_170101 | Magyar Külügyi Intézet

magyar kulugyi intezet
   

Moldicz Csaba, a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi kapcsolatok iskolájának vezetője hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitika nem egyoldalú, hiszen a kínai tőkebefektetések aránya Magyarországon jelenleg csak 9 százalék a dél-koreai 17 százalékkal szemben.

MCC Középiskolás Program

mcc
   

Szerinte felszínesek a bírálatok, amelyek korábban arról szóltak, miért nem jönnek a kínai befektetők; ma pedig már azt vitatják, miért engedi be az ország a kínai tőkét, például az akkumulátorgyártásba. Elismerte, hogy a létesülő kínai akkumulátorgyárak hozzáadott értéke csak 15 százalék, de emlékeztetett: a magyar Suzuki-gyár esetében ez az érték eleinte sokkal kevesebb volt, majd a sokszorosára növekedve igazolta a beruházás létjogosultságát.
   
Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.

Századvég
   
facebook

A kínai kutatók további hozzászólásaiból kiderült, hogy Kaposvár térségében kínai-magyar együttműködésben épült fel és a közeljövőben működőképes lesz egy naperőmű, valamint kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal és a BYD Szegeden épülő elektromos autógyárának jelentőségét.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
  • Csempészhálózat felszámolását sürgeti a főtanácsadó
    Az embercsempészet nem magányos tevékenység, vannak felderítők, pihentetők, okmányhamisítók, járműbeszerzők és futárok is, de akik az egésznek a hasznát lefölözik, azok soha nem mennek a határ közelébe. Az ENSZ egyik jelentése szerint Európában az embercsempészek és a migránsok nagy része afgán.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
MTI Hírfelhasználó