A Trianon utáni ötödik nemzedék
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
2024. február 24. 07:45

archív

A Trianon utáni ötödik nemzedékként köszöntötték a Rákóczi Szövetség középiskolás vezetői fórumán részt vevő diákokat, fiatalokat a rendezvény megnyitóján pénteken, Budapesten.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
   
A miniszter felidézte, hogy a rendszerváltozás időszakában néhány hazájáért és a nemzetért elkötelezett ember, a lassanként átjárható határokat kihasználva alapította meg a Rákóczi Szövetséget, amely mostanra nagyon messzire jutott el.
   
A Rákóczi Szövetség története azt mutatja, hogy vannak olyanok, akik önkéntes alapon dolgoznak a nemzetért és ezzel életre szóló élményeket és hatalmas eredményeket értek el. Tették ráadásul mindezt Trianon, a világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő tömeges kivándorlás és a kommunizmus évtizedei után - idézte Gulyás Gergely gondolatait az államtitkár.
   
A tárcavezető rendkívül fontosnak tartja, hogy mindig újabb és újabb nemzedékek vehessenek részt a szövetség által szervezett programokon.
   
"Ti vagytok a Trianon utáni ötödik nemzedék!" - idézte Gulyás Gergely megfogalmazását a jelen lévő diákoknak az államtitkár.
   
A tárcavezető szerint kiemelt jelentősége van annak, hogy mostanra a Kárpát-medence minden magyar közösség számára otthon lehet.
   
A miniszter kiemelkedő fontosságúnak nevezte azt is, hogy az ilyen és ehhez hasonló programok érdekes élményeket biztosítanak, értékes eredmények és életre szóló barátságok születnek, hozzáfűzve, hogy a Rákóczi Szövetség munkájának is köszönhetően Magyarország jobb hely lett és jobb lett magyarnak lenni a Kárpát-medencében is. Az embertől emberig élő közösségek számíthatnak egymásra - fűzte hozzá.
   
Soltész Miklós a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a gondolatát is idézte, hogy ma azok, akik "befolyást akarnak szerezni", ezt úgy próbálják megtenni, hogy a közösségeket, az azokban rejlő belső összetartó erőt akarják meggyengíteni, de a magyar kormány ez ellen fellépve vállalja azt, amit a nemzet reá szabott, felemeli a szavát és latba veti befolyását - fogalmazott Soltész Miklós által ismertetett beszédében Gulyás Gergely. Egyben köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek, amely jelentősen kiveszi a részét a nemzetmegtartó munkából.
   
Gulyás Gergely külön köszöntötte a Kárpátaljáról érkezőket, akiknek - mint hangsúlyozta - "rettenetes ellenszélben", egy háború sújtotta országban kell élniük, dolgozniuk, tanulniuk és megőrizni magyarságukat.
   
Istennel a hazáért és a szabadságért - zárult a Soltész Miklós tolmácsolásában elmondott beszéd.
   
Az államtitkár szerint Gulyás Gergely gondolatai is alátámasztják azt, hogy érdemes a magyar kultúráért, a magyarságért sokat tenni. "Ma külföldiek előtt is büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk" - jelentette ki Soltész Miklós.
 
Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények erősítik a nemzetet - hangoztatta az államtitkár.
   
Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára az eseményen örömét fejezte ki, hogy a pénteki napon immár harmadszor találkozhat diákokkal. Megemlítette, hogy délután a minisztériumban a diákolimpia kiváló eredményeket elérő magyar résztvevőit is köszönthették.
   
A helyettes államtitkár ismertetése szerint az elmúlt időszakban 22, középiskolát vezető igazgatóval egyeztettek, többi között arról, mit lehet tenni azért, hogy a diákok még jobban megtanulják, mi is az a magyar identitás, hit, amely "összetart minket".
   
Balatoni Katalin úgy fogalmazott: 2024-ben is büszkeség magyarnak lenni, a magyar gimnáziumokhoz tartozni. Reményét fejezte ki, hogy még sokáig lesz lehetőség együtt lenni és "rákóczisnak maradni".
 
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szerint fontos, hogy ezúttal is a kommunizmus áldozatainak emléknapja idejére szervezzék az eseményt. Kiemelte a szövetség megújulási képességét, azzal, hogy meghallgatják a diákokat, figyelnek véleményükre.
   
Az elnök megköszönte a magyar kormány támogatását, egyben azt kérte a diákoktól, hogy hazatérve a többieket is bátorítsák a csatlakozásra.
   
A rendezvényen 111 Kárpát-medencei iskola több mint 500 diákja és tanára vesz részt.
   
A szövetség ismertetése szerint a fórum célja, hogy a diákok megvitassák a szövetség idei ifjúsági programjait és pályázati lehetőségeit. A hétvégén kiemelt szerepet kapnak a kulturális és szórakoztató előadások, közösségi és csapatépítő programok.
   
A diákok a megnyitó után csapatjátékokon vesznek részt, ezzel egy időben megtartják a szervezetvezető tanárok találkozóját is.
   
Szombaton a fiatalok a Nemzeti Múzeumba, a Magyar Zene Házába és a Pesti Vigadóba látogatnak el, délután kerekasztal-beszélgetés, valamint a Rákóczi Szövetség terveiről tanácskozás szerepel a programban, este a tanárok a Nemzeti Színházban a Mester és Margarita, a diákok pedig a Csavar Színházban

A helység kalapácsa című darabot tekintik meg. A szombati programot néptáncház zárja.
   
Vasárnap délelőtt a Nemzeti Vértanúk Emlékművénél Latorcai Jánossal, az Országgyűlés alelnökével együtt emlékeznek a kommunizmus áldozataira. A megemlékezést a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából az Országgyűlés Hivatala és a Rákóczi Szövetség szervezi. Ezt követően a diákok látogatást tesznek az Országházban. A fórum vasárnap délben ér véget.
 

MTI
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Sajtónk félmúltja
  Adatokkal bizonyítható, hogy a rendszerváltás nem volt a média napirendjén egészen az 1990-es választasi kampány kezdetéig. A média napirendjén az átalakulás mint rendszerkorrekció szerepelt: "reformokról", "modellváltásról", "demokratikus szocializmusról" szóltak a cikkek – tekint vissza a félmúltba Szadai Károly.
 • Brüsszelben változásra van szükség
  Egyedül Magyarország az, amely következetesen kiáll a keresztény, nemzetállamokra épülő Európát a megsemmisülés irányába hajszoló brüsszeli fősodorral szemben - hangsúlyozta a kereszténydemokrata Aradszki András ma a törvényhozásban.
 • Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
  Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
MTI Hírfelhasználó