Űriparunk dinamikusan növekszik
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa azt mondta, hogy az űriparban rejlő lehetőségeket a Nemzeti Űrstratégiában megfogalmazott célok mentén, az NGM-mel közösen valósítják meg. Felhívta a figyelmet, hogy a KKM széles diplomáciai háttérrel és a nemzetközi együttműködésék biztosításával segíti a folyamatot.
2024. március 6. 11:49

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa és Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az Űriparfejlesztés és versenyképesség - finanszírozási és külpiaci körkép címmel rendezett konferencia megnyitóján a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. március 6-án. MTI/Hegedüs Róbert

Az űripar olyan dinamikusan növekvő iparág, ahol akár kezdő vállalkozások is jelentős szerephez juthatnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Fábián Gergely az Űriparfejlesztés és versenyképesség - finanszírozási és külpiaci körkép konferencia megnyitóján egy tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az űripar globális árbevétele 427 milliárd dollárról több mint 1100 milliárd dollárra nő 2040-re. Ez az egyik legjobban növekvő iparág - hangsúlyozta.
   
Az államtitkár kitért arra is, hogy az űripar fejlesztésében az NGM célja többek között a pályázati források, egyéb támogatások feltérképezése és a nemzetközi kiállításokon való részvétel biztosítása.
   
Magyarország céljai ambíciózusak az űriparban, ezt szükséges bemutatni, láttatni a különböző kiállításokon és az európai ökoszisztémában is - emelte ki. Hangsúlyozta az iparág szereplőivel való folyamatos konzultációt is. Mint mondta, "hallgatni kell az iparra".
   
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa azt mondta, hogy az űriparban rejlő lehetőségeket a Nemzeti Űrstratégiában megfogalmazott célok mentén, az NGM-mel közösen valósítják meg. Felhívta a figyelmet, hogy a KKM széles diplomáciai háttérrel és a nemzetközi együttműködésék biztosításával segíti a folyamatot.
   
Ő is kiemelte a kiállításokon való részvétel fontosságát, mint mondta a régiós országok, például Lengyelország már évek óta külön nemzeti standdal jelenik meg ezeken a jelentős rendezvényeken.
   
Ferencz Orsolya hangsúlyozta, hogy az űripar válságálló iparág, amelynek a jelentősége egyre jobban nő. Mint mondta, Magyarországnak is "proaktívvá kell válnia" a területen. Megítélése szerint erre jó alkalmat teremt Magyarország uniós elnöksége.
 

MTI
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Nyomozás a Lánchíd felújítása ügyében
  A KEHI megállapította, hogy "a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór cégére", majd a cég ezt tovább utalta Vig Mór magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára. Innen pedig 900 millió forintot vett fel készpénzben Vig Mór.
 • Szent György-hegyi bornapok
  A rendezvény első napján a versenyen 82 borász méri össze borait. Majd kápolnavándorlásokra várják az érdeklődőket Beke Zsolt plébános vezetésével, később a helyi borokat lehet kóstolni egy közeli, tapolcai étteremben.
 • Keresztényellenesség a XII. kerületben
  A kereszténység a legüldözötteb vallás a világon. A Krisztus követői elleni eltörlő indulat már a Hegyvidéken is hullámot vetett.
MTI Hírfelhasználó