Ügyészi vizsgálat Ursula von der Leyen ellen
A nyomozás már több hónapja folyik. Az ügyészek „állami funkciókba való beavatkozás, SMS-üzenetek törlése, korrupció és összeférhetetlenség” tényállását vizsgálják.
2024. április 2. 10:12

Von der Leyen és Burla – valeursactuelles.com

Az uniós ügyészség vizsgálatot indított Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője ellen a Pfizer cégtől vásárolt koronavírus elleni vakcinák ügyében – írta Politico információi alapján az eadaily.com.

 

EADaily. Все новости

eadaily.com

Mint kiderült, a nyomozás már több hónapja folyik. Az ügyészek a von der Leyen és Albert Burla, a gyógyszergyár vezérigazgatója közötti tárgyalások iránt érdeklődnek a Pfizer-vakcinák megvásárlásáról. Az ügyészek „állami funkciókba való beavatkozás, SMS-üzenetek törlése, korrupció és összeférhetetlenség” tényállását vizsgálják.

Pfizer Logo History: A Beacon Of Hope In Healthcare

fabrik brands

Azonban hivatalos vádemelés Ursula von der Leyen még nem emeltek.

A kiadvány két forrása szerint Magyarország is csatlakozott az ügyhöz, és feljelentést tett von der Leyennek az oltóanyagokkal kapcsolatos tárgyalásokban játszott szerepével kapcsolatban. A lap emlékeztetett arra, hogy Lengyelország 2023-ban hasonló panaszt nyújtott be, de azt Donald Tusk miniszterelnök kormányának hatalomra kerülése után visszavonta.

POLITICO (@politico) on Threads

threads

Mint ismeretes, 2021 eleje óta az Európai Bizottság az EU nevében hat nyugati gyártóval kötött egy sor szerződést több mint hárommilliárd adag koronavírus elleni vakcina 2024-ig történő szállítására. Az első szerződést a Pfizerrel írták alá. Sőt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője még azelőtt megállapodott a cég vezetésével, hogy a vakcina klinikai vizsgálatai befejeződtek volna. A nyilvános megkeresések ellenére az Európai Bizottság nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a levelezést, arra hivatkozva, hogy az „véletlenül elveszett”.

magyarhirlap.hu
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó