Megújult a Széchényi Ferenc tér Fertőszéplakon
Soltész Miklós, a 95,3 millió forintból megújított Széchényi Ferenc tér átadásán elmondta, amikor templomot, közterületi kereszteket vagy kálváriákat újítunk fel, akkor az a bizalom jelenik meg az egyházi és állami vezetőkben egyaránt, hogy a kereszténység üzenetét mindenkihez el kell juttatni.
2024. április 28. 18:11

A fertőszéplaki katolikus templom előtti, 95,3 millió forintból megújított Széchényi Ferenc tér az avatás napján, 2024. április 28-án. MTI/Filep István

Napjainkban is szükség van keresztényi értékekre - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Győr-Moson-Sopron vármegyei Fertőszéplakon.

Soltész Miklós, a 95,3 millió forintból megújított Széchényi Ferenc tér átadásán elmondta, amikor templomot, közterületi kereszteket vagy kálváriákat újítunk fel, akkor az a bizalom jelenik meg az egyházi és állami vezetőkben egyaránt, hogy a kereszténység üzenetét mindenkihez el kell juttatni.
   
Ha ebben össze tudunk fogni, akkor közvetíteni tudjuk a kereszténység üzenetét, azt, hogy a kereszténység kétezer éven át meghatározta Európa és Magyarország életét - emelte ki.
   
Hozzátette: a kereszténység kultúrája és egyéb tanítása máig kihat, mint ahogyan az az emberformáló minta is, amire napjainkban is szükség van.
   
Ragaszkodnunk kell a közösséghez, a nemzethez, amiben az állami és az egyházi vezetőknek óriási felelőssége van - mondta, hozzáfűzve, törekednünk kell a közösség erősítésére, értékeink megvédésére és a kereszténységen keresztül a békesség megőrzésére.
   
Soltész Miklós kiemelte, hogy amennyiben a keresztényi értékeket az ember életében nézzük, akkor az 1754. április 28-án, 270 éve született Széchényi Ferenc gróf is minta kell, hogy legyen, mert támogatta a kultúrát, letette az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum alapjait.
   
Mintaértékű volt az is, ahogy a reformokhoz állt, mert felismerte, hogy hit nélkül nincs tudományos felfedezés - hangoztatta.
   
Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben Fertőszéplakon megújult kívülről a Mindenszentek temploma, a liget, a kálvária és a Széchényi-kastély, majd bizodalmát fejezte ki, hogy a fejlesztések a jövőben is folytatódnak.
   
Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának elnöke szerint a helyi fejlesztések jól mutatják, hogy összefogással minden sikerülhet.
   
Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, már 2010-ben is az volt a céljuk, hogy a templomot, a kastélyt, a kálváriát és az összekötő tereket felújítsák.
   
A Széchényi Ferenc tér átadása előtt Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megáldotta a kívülről megújult Mindenszentek templomot.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Templomépítő nemzet Európában a magyarság
    „Isten nélkül a haza és a szabadság tulajdon torzképükké válnak, ezért van az is, hogy ahol Soros-szervezetek, külföldi spekulánsok játékszerévé válnak ezek a szavak, ott az ember rögtön érzi, hogy az ilyen, általuk kínált szabadság valójában szolgaság, és az ilyen haza legfeljebb csak tartózkodási hely" - hangoztatta az államtitkár.
  • Putyin menesztené Sojgut
    Belouszov kinevezése "semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert" a "katonai komponensben" – fogalmazott Peszkov.
  • Kettős magyar siker a királyszámban
    Kopasz ezzel duplázott, miután szombaton 500 egyesben is nyerni tudott. „Nagyon örülök, hogy a mai napon ilyen szuper formát tudtam hozni, idén még nem eveztem egyszer sem 3:24-et. A tegnapi 500 méter után tudtam regenerálódni és a szélviszonyok is kedveztek nekem" - nyilatkozott az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa.
MTI Hírfelhasználó