Nagy Imre újratemetése a nemzet egységét mutatta meg
"Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát, a fegyveres konfliktusban való részvételt, és súlyos pénzbüntetéssel, zsarolással azt, hogy kikkel éljünk együtt" - sorolta a miniszterhelyettes, aki kiemelte: "nemzetünk szuverenitása olyan érték, amelyről semmilyen áron nem vagyunk hajlandóak lemondani."
2024. június 16. 20:07

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az 56-os vértanúk emléknapján Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 35. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a mártírhalált halt kormányfő Jászai Mari téri szobránál 2024. június 16-án. MTI/Lakatos Péter

1956 és 1989 máig ható üzenete a nemzet egysége. Enélkül biztosak lehetünk abban, hogy nem hogy jövőnk, de mai jelenünk sem lehetne - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 35. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen vasárnap Budapesten.

Latorcai Csaba úgy fogalmazott: Nagy Imre "sorsfordító időkben" próbálta meg visszaszerezni Magyarország szuverenitását. Mint mondta, 1956 "verőfényes októbervégi napjaiban" megszűnt a félelem. Magyarország és a magyar emberek politikai identitástól és vallási hovatartozástól függetlenül összefogtak, és példátlanul széleskörű nemzeti egységet sikerült létrehozni - idézte fel.
   
A néhai miniszterelnök 1989. június 16-i újratemetési szertartása Latorcai Csaba szavai szerint a nemzet egységét és erejét mutatta meg. "Összekapaszkodott a nemzet a gyászban, a reményben és a bizakodásban" - hangsúlyozta.
   
A miniszterhelyettes kiemelte: Nagy Imre és mártírtársainak sorsa mutatta meg azt, hogy az emberarcú szocializmus nem más, mint "fából vaskarika."
   
Latorcai Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a történelem ma ismét tetemre hív bennünket és a kontinens népeit. "Új kihívások előtt állunk. A rég letűntnek hitt marxista ideológia és annak mai követői új köntösben ugyan, de ismét megpróbálják előírni és meghatározni, milyen módon, kikkel és hogyan éljünk együtt" - mondta.
   
Úgy folytatta: próbára teszik az európai nemzeteket, hogy vajon van-e elég ellenálló-képességük megőrizni mindazt az értéket, amely Európát és az itt élő népeket jelenti.
   
"Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát, a fegyveres konfliktusban való részvételt, és súlyos pénzbüntetéssel, zsarolással azt, hogy kikkel éljünk együtt" - sorolta a miniszterhelyettes, aki kiemelte: "nemzetünk szuverenitása olyan érték, amelyről semmilyen áron nem vagyunk hajlandóak lemondani."
   
Rögzítette: a sikeres küzdelemhez arra van szükség, hogy "elődeink egységkovácsoló képességéből tanulva, érzékelve a ma kihívásait, összefogjunk."
   
"Szabadságunkat és szuverenitásunkat csakis úgy tudjuk megőrizni a miénknek, magyarnak és kereszténynek, ha Magyarország saját maga dönthet a sorsáról. Ha a magyar emberek felelős döntéseket hozva tudnak részt venni a saját és egész Európa sorsát befolyásoló kérdésekben" - mutatott rá.
   
Latorcai Csaba azt mondta: legyen a magyarok szuverenitástörekvése kovász. "Olyan kovász, amely hozzájárul Európa szellemi és lelki megújulásához azért, hogy a napjainkban kontinensszerte tapasztalható, jövőtől és annak minden bizonytalanságától való félelem helyébe ismét a szárnyaló szabadság éltető és alkotó ereje lépjen" - mondta az államtitkár, majd Bibó István szavait idézve azzal zárta beszédét: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.
  

MTI
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó