Kajak-kenu Eb - Két arany 5000 méteren
A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
2024. június 16. 20:42

A győztes Kőhalmi Emese a női kajak egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2024. június 16-án. MTI/Kovács Tamás

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat nyertek a vasárnapi 5000 méteres versenyekben a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon, így a gyorsasági szakágat tekintve tíz első, hat második és négy harmadik hellyel zárták az ötnapos viadalt.

A kenusoknál a világbajnok Adolf Balázs taktikusan versenyzett. Sokáig az élen lapátoló fehérorosz Ivan Patapenka vizén haladt, majd az utolsó körben elment riválisa mellett és magabiztosan nyert.
   
"A fehérorosz srác nem nagyon akarta, hogy előre menjek. Ezt kihasználtam, pihentem a vizén, szerintem ez tanulságos volt számára és többször ebbe a hibába nem fog beleesni. Én azt éreztem, hogy pihent vagyok, egyedül a meleg és kiszáradás okozott némi gondot. A végére is hagyhattam volna a döntést, de inkább a biztonságra mentem, és az utolsó kör elején előztem" - nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros kenusa.
   
A női kenusoknál nyolcan indultak, köztük a tavaly vb-ezüstérmes, maratoni világbajnok Kisbán Zsófia, aki szinte végig a harmadik helyen lapátolt és bronzérmet szerzett.
   
"Teljesen ki tudtam magam evezni. A múlt hétig gyorsítottam 200-ra és 500 méterre, úgyhogy onnan átmenni az ötezerre kicsit nagy falatnak tűnt, de mindent megtettünk az edzőmmel, úgyhogy nem vagyok csalódott" - értékelt a Lágymányosi Spari sportolója.
   
A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
   
"Fantasztikus volt, hogy hazai közönség előtt tudtam versenyezni, minden egyes körben, amikor eljöttem előttük, hallottam a buzdítást és nagy erőt tudtam belőle meríteni. Reménykedtem benne, hogy az utolsó fordulónál el tudok jönni és akkor már csak a többiekre kell figyelnem, hogy mennyire jönnek fel a végén. Előtte próbáltam pihenni a többiek vizén, szerintem elég jól sikerült" - mondta a Kovács Katalin Akadémia világbajnok versenyzője.
   
A férfiak versenye ritkán látható, izgalmas küzdelmet hozott, amelynek végén az 500 egyesben aranyérmes Varga Ádám hatalmasat hajrázva szerezte meg a második helyet a címét megvédő portugál Fernando Pimenta mögött, orrhosszal megelőzve a világbajnok dán Mads Pedersent.
   
"Valóban nagyon izgalmas volt, mert egészen a végéig nem sikerült leszakítanunk a mezőnyt, folyamatos volt a forgás, ment a harc a vizekért. Én pont ezért indultam el ötezren, hogy ilyen csatákban legyen részem. Teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, az volt a célom, hogy ott legyek az első bolyban és végig harcban legyek, ez sikerült" - értékelt a KSI kajakosa.

    Eredmények:

    5000 m:

    férfiak:

    K-1, Európa-bajnok:

   Fernando Pimenta (Portugália) 20:26.749 p

2. Varga Ádám 20:27.290

3. Mads Pedersen (Dánia) 20:27.434

    C-1, Európa-bajnok:

   Adolf Balázs 22:35.300 p

2. Ivan Patapenka (semleges/Fehéroroszország) 22:40.889

3. Szergej Tarnovszki (Moldova) 23:13.527

    nők:

    K-1, Európa-bajnok:

   Kőhalmi Emese 22:33.539 p

2. Melina Andersson (Svédország) 22:34.641

3. Maria Virik (Norvégia) 22:35.532

C-1, Európa-bajnok:

Volha Klimava (semleges/Fehéroroszország) 26:02.860 p

2. Valeria Tereta (Ukrajna) 26:21.898

3. Kisbán Zsófia 26:41.366    

MTI
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó