Munkácsy Fesztivál
Ön boldog ember, hiszen tud magyarul – mondta Liszt Ferenc Munkácsy Mihálynak Párizsban.
2024. szeptember 17. 17:10

A Munkácsy Mihály Múzeum birtokába került két kiállítási ismertető füzet egyike a múzeum sajtótájékoztatóján 2024. április 15-én. Két, angol nyelvű kiállítási ismertető füzettel gyarapodott a múzeum immár 591 darabos Munkácsy-gyűjteménye. Az első füzet Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festményhez kapcsolódik, a második a Krisztus a Kálvárián címet viseli, ez a mű ma Golgotaként ismert. MTI/Lehoczky Péter

Munkácsy Fesztivált rendeznek szeptember 26. és 29. között Békéscsabán. A rendezvény része a Munkácsy 180 emlékévnek, és - immár hagyományosan - a Munkácsy-negyed kulturális intézményei összefogásának.

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester az MTI-nek kedden elmondta, hogy a négynapos fesztivál egyúttal a Munkácsy-negyed több éve tartó fejlesztéssorozatának egyik végpontja is, ugyanis pénteken átadják a mintegy 150 millió forintból újraépített Réthy Pál-hidat és felavatják a híd lábánál az utolsó, Munkácsy Mihályt idéző kültéri szobrot, a Miklya Gábor által készített Ásító inast. Ezzel befejeződik a negyed fejlesztésének infrastrukturális része.

Emlékeztetett: Szent Mihály napján mindig szerveztek programokat, ezt bővítették most többnapos fesztivállá. A Munkácsy-negyedben a festőgéniusz születésnapjához kapcsolódva, gyereknapkor, a Múzeumok éjszakáján és Mihály napkor is közösen szerveznek az oda tartozó intézmények kulturális kavalkádot - tette hozzá Varga Tamás.

A Békéscsabai Jókai Színház a Munkácsy 180 emlékév tiszteletére év elején bemutatta a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt; a fesztiválon pedig Zalán Tibor Idegenek és ismerősök című, Jókai és Munkácsy képzelt párizsi találkozásáról szóló, háromszereplős drámát játsszák.

A Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatára pénteken két alkalommal fényfestést vetítenek, szombaton kurátori szaktárlatvezetés lesz az "Utazás a TÉRben és IDŐben" Munkácsy Mihály - Egy géniusz diadala című kiállításban. Pénteken új Munkácsy-ereklyéket adnak át az intézményben; szombaton pedig a Bárka folyóirat Munkácsy-számát mutatják be.

A Munkácsy Emlékházban lesznek ingyenes tárlatvezetések; szombaton és vasárnap részletek hangzanak el a Munkácsy-musicalből és Mielőtt a függöny felgördül címmel lesz egy tárlat is a darabhoz kapcsolódóan. Emellett szombaton nyílik egy kamarakiállítás is Kalandos múlt - A ládikától a ládáig címmel az Emlékházban.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház vasárnap Tekergőtér elnevezésű játszóházat szervez; a Békés Megyei Könyvtárban lesz könyvbörze, több város- és hídismereti sétát szerveznek, pénteken pedig egy színházi vendégjátéknak adnak helyet. A De mi lett a nővel? című előadáson az Anton Pavlovics Csehov novelláiból írt szövegeket Gerner Csaba, Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor adja elő.

A Csabagyöngye Kulturális Központ koncertekkel várja az érdeklődőket: pénteken lesz térzene a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar és a Viharsarki Mazsorett és Táncsport Egyesület közreműködésével; majd slam poetry és Hősök-koncert. Szombaton Roy&Ádám, vasárnap az Alföld Quartet lép fel, majd a Sárik Péter Trió és Berki Tamás jazzkoncertjével zárul a fesztivál.

Emellett szerveznek Munkácsy tematikájú vetélkedőt középiskolások számára; lesz Ásító inas-flashmob; lézershow; szombaton Wenckheim-kerékpártúra a szabadkígyósi kastélyparkba. A Szent Mihály napi lampionos felvonulást is szombaton tartják meg jó idő esetén.

MTI
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Viharos kor szilárd bástyája – Videó!
    A második világháború alatt küzdött a fasizmus és a fajgyűlölet ellen, a német megszállás alatt életét kockáztatva mentette zsidó honfitársait. Míg a 20-as évek eleji ciklusban szociálpolitikai és nőjogi kérdésekben szólalt fel, addig az 1945 utáni nemzetpolitikai és elvi kiállásait a kor kihívásai, az ország megszállása, a kiépülő diktatúra követelte ki - idézte fel Semjén Zsolt.
  • Migránsinvázió: hazánk csatlakozik Hollandiához
    Bóka János magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a magyar kormány tájékoztatást kapott arról, hogy Hollandia kormánya bejelentette: kérni fogják, hogy Hollandia mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól.
  • A kilencvenéves Ilia Mihály
    A főigazgató úgy fogalmazott, Ilia Mihály "hosszú évtizedek óta a magyar irodalmi élet egyik gravitációs pontja". Megszámlálhatatlan tanítványt indított el pályáján, írók, irodalomtörténészek, kritikusok, szerkesztők és tanárok sokaságának segítette és segíti munkáját.
MTI Hírfelhasználó