Újabb ország nyitott nagykövetséget Budapesten
2023. március 27. 14:44

"Megtettük az első lépéseket, érezzük a meleg vendégszeretetet és az őszinteséget, amire külön hangsúlyoznék" - mondta Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter az Üzbég Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megnyitóján. Méltatta a magyar-üzbég együttműködést, amelyek kiterjednek nemzetközi szervezetekre - ENSZ, EBESZ, Türk Államok Szervezete - is.

A két ország 31 éves diplomáciai kapcsolata mostanra a stratégiai együttműködés szintjére emelkedett, több közös sikeres projektet is végigvittek. Szijjártó Péter felidézte, hogy a közbelmúltban az üzbég elnök is Magyarországon járt, de ez az első hivatalos külügyminiszteri látogatás Üzbegisztánról Magyarországra, vagyis egyfajta diplomáciai történelmi eseményről van szó. Azzal, hogy Üzbegisztán ma megnyitja budapesti nagykövetségét, már minden országnak van képviselete Budapesten, amely tagja a Türk Államok Szervezetének - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

Gazdasági áttörésként említette, hogy a legnagyobb magyar bank - az OTP - egy üzbég bank megvásárlásával az ország ötödik legnagyobb bankjává vált. 1,6 millió új ügyfelével az OTP Bank elmondhatja, hogy globális ügyfeleinek 10 százaléka Üzbegisztánban van. Két új megállapodást kötöttek: Taskent mellett létrejön egy speciális ipari övezet magyar vállalatok számára, amelyek ott speciális kedvezményes szabályok mellett hajthatják végre a beruházásaikat. A részt vevő cégek között nagy magyar gyógyszeripari cég is van. Ehhez a magyar kormány is támogatást nyújt, egy új alap van készülőben ezekhez a beruházásokhoz.

Szijjártó Péter bejelentette továbbá, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése már bőven folyamatban van. A felek a nagykövetség megnyitását megelőzően szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális örökség területén való együttműködésről.

MTI
Címkék:
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A ripacspolitika áldozatai
  Az atlanti fegyveripar kapzsisága végtelen. A Fehér Ház ígérte hatalmas pénzek nem Ukrajnába ömlöttek, hanem az USA hadiiparába. Az ósdi fegyvereket, lejárt szavatosságú lőszereket Ukrajnának ajándékozták. A hadiipar modern fegyvereket fejlesztett az Ukrajna támogatásának becézett összegekből. És a hadiipar főmuftijai hatalmas pénzt zsebeltek be.
 • Ferencváros-Olimpiakosz – 10. perc: null-null
  Két vérbeli csatár is kezdő: a góllövőlistát vezető Varga Barnabás mellett a télen igazolt Kenan Kodro is bizalmat kapott a lett védekező középpályás, Cebrails Makreckis helyett. A bosnyák támadó az MTK Budapest elleni örökrangadó után másodjára szerepel a kezdő tizenegyben, akkor a szünetben lecserélték.
 • A KDNP egyhangúlag támogatja az államelnök-jelölést
  Simicskó István a kormánypártok kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a jelölt álláspontjuk szerint kiválóan alkalmas az államfői feladatok ellátására.
 • Piros-fehér-zöld zászló a cseh-szlovák határon
  "Az unió agrárpolitikája egy zsákutca, mindenképpen változásra van szükség mindannyiunk jövője érdekében, mert gazdák nélkül nincsen jövő és nincsen élelmiszer" - hangsúlyozta Süle Katalin.
MTI Hírfelhasználó