Újabb ország nyitott nagykövetséget Budapesten
2023. március 27. 14:44

"Megtettük az első lépéseket, érezzük a meleg vendégszeretetet és az őszinteséget, amire külön hangsúlyoznék" - mondta Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter az Üzbég Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megnyitóján. Méltatta a magyar-üzbég együttműködést, amelyek kiterjednek nemzetközi szervezetekre - ENSZ, EBESZ, Türk Államok Szervezete - is.

A két ország 31 éves diplomáciai kapcsolata mostanra a stratégiai együttműködés szintjére emelkedett, több közös sikeres projektet is végigvittek. Szijjártó Péter felidézte, hogy a közbelmúltban az üzbég elnök is Magyarországon járt, de ez az első hivatalos külügyminiszteri látogatás Üzbegisztánról Magyarországra, vagyis egyfajta diplomáciai történelmi eseményről van szó. Azzal, hogy Üzbegisztán ma megnyitja budapesti nagykövetségét, már minden országnak van képviselete Budapesten, amely tagja a Türk Államok Szervezetének - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

Gazdasági áttörésként említette, hogy a legnagyobb magyar bank - az OTP - egy üzbég bank megvásárlásával az ország ötödik legnagyobb bankjává vált. 1,6 millió új ügyfelével az OTP Bank elmondhatja, hogy globális ügyfeleinek 10 százaléka Üzbegisztánban van. Két új megállapodást kötöttek: Taskent mellett létrejön egy speciális ipari övezet magyar vállalatok számára, amelyek ott speciális kedvezményes szabályok mellett hajthatják végre a beruházásaikat. A részt vevő cégek között nagy magyar gyógyszeripari cég is van. Ehhez a magyar kormány is támogatást nyújt, egy új alap van készülőben ezekhez a beruházásokhoz.

Szijjártó Péter bejelentette továbbá, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése már bőven folyamatban van. A felek a nagykövetség megnyitását megelőzően szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális örökség területén való együttműködésről.

MTI
Címkék:
  • Hit, nyelv és kultúra – a nemzet szellemi pillérei
    A nemzeti azonossághoz való ragaszkodás példái számukra is megerősítésül szolgálnak, ugyanakkor azt is láthatták, hogy a magyar kormány segítségével mennyi minden újult meg, illetve épült Székelyföldön és szerte Erdélyben – sorolta Soltész Miklós.
  • KDNP: Valóságosan is újra egyesült a nemzet
    Az ország védelmét a kritikus helyzetben feladó, vezetésre tökéletesen alkalmatlan Károlyi Mihály, illetve a Tanácsköztársaság ámokfutása okozta a tragédiát ´ tekintett vissza Simicskó István.
  • Minden felföldi magyarra szüksége van a nemzetnek
    Minden egyes felvidéki magyarra szüksége van a közösségnek, a nemzetnek, mivel egy olyan megmérettetés elé néz a felvidéki magyarság, amely komoly hatással lesz a magyar közösségre, nemcsak a Felvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében is - fogalmazott Bárdos Gyula.
MTI Hírfelhasználó