Újabb ország nyitott nagykövetséget Budapesten
2023. március 27. 14:44

"Megtettük az első lépéseket, érezzük a meleg vendégszeretetet és az őszinteséget, amire külön hangsúlyoznék" - mondta Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter az Üzbég Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megnyitóján. Méltatta a magyar-üzbég együttműködést, amelyek kiterjednek nemzetközi szervezetekre - ENSZ, EBESZ, Türk Államok Szervezete - is.

A két ország 31 éves diplomáciai kapcsolata mostanra a stratégiai együttműködés szintjére emelkedett, több közös sikeres projektet is végigvittek. Szijjártó Péter felidézte, hogy a közbelmúltban az üzbég elnök is Magyarországon járt, de ez az első hivatalos külügyminiszteri látogatás Üzbegisztánról Magyarországra, vagyis egyfajta diplomáciai történelmi eseményről van szó. Azzal, hogy Üzbegisztán ma megnyitja budapesti nagykövetségét, már minden országnak van képviselete Budapesten, amely tagja a Türk Államok Szervezetének - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

Gazdasági áttörésként említette, hogy a legnagyobb magyar bank - az OTP - egy üzbég bank megvásárlásával az ország ötödik legnagyobb bankjává vált. 1,6 millió új ügyfelével az OTP Bank elmondhatja, hogy globális ügyfeleinek 10 százaléka Üzbegisztánban van. Két új megállapodást kötöttek: Taskent mellett létrejön egy speciális ipari övezet magyar vállalatok számára, amelyek ott speciális kedvezményes szabályok mellett hajthatják végre a beruházásaikat. A részt vevő cégek között nagy magyar gyógyszeripari cég is van. Ehhez a magyar kormány is támogatást nyújt, egy új alap van készülőben ezekhez a beruházásokhoz.

Szijjártó Péter bejelentette továbbá, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése már bőven folyamatban van. A felek a nagykövetség megnyitását megelőzően szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális örökség területén való együttműködésről.

MTI
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Nagypéntek
    A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez. Jézus, aki meghalt az emberekért, "meghív minket, hogy leborulva előtte megvalljuk, ő az egyedüli Megváltó és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére".
  • Várjárás mint húsvéti élmény
    Seregben tündöklő és fénylő frissesség – írta a költő a végek dicséretekor. Ez a hangulat pezsdíti föl a várjáró magyarokat. Eleink hősiesen védték az országot, e harc helyszíneinek fölkeresésére a húsvét jó alkalmat kínál.
  • Lavrov már békülne
    A miniszter felhívta a figyelmet arra: a Nyugat "gyanúsan aktívan bizonygatja", hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, és senki más nem gyanúsítható, főleg Ukrajna nem.
MTI Hírfelhasználó