Különleges Keresztút a bényi szőlőhegyen
2023. április 4. 09:03

Különleges módja a húsvéti előkészületnek a keresztútjárás. A bényi hívek imája meghallgatásra talált és verőfényes időben, első alkalommal végigjárhatták a közel 7 km-es, zarándokúttal egybekötött keresztutat.

A zarándokút a bényi kéttornyú templom elől indult, amely a messzi korok üzenetét, kereszténységünk hitelességét hordozza magában. Áthaladva a Garam folyó hídján, nagyböjti énekekkel dicsőítve Krisztus Urunkat, haladtak a szőlőhegy tetején, a 2021-ben felszentelt Úr Születése kápolna felé.

A hálából épített kápolna alatt elterülő fenyőültetvény aljánál kezdődött az újonnan elkészült keresztút, ahol a résztvevők, állomásonként együtt imádkozhattak a családok megerősödéséért, a családi kapcsolatok helyreállításáért.

A fenyvesen keresztül vezető különleges keresztút, valamint a keresztút végén, a kápolna mellett felállított 4 méter magas kereszt Herbacskó Norbert ötlete, valamint kezdeményezése nyomán indult. Majd a bényi rózsafüzér társulat, és a Csemadok alapszervezete is bekapcsolódott a kivitelezésbe. A keresztúttal egybekötött zarándoklat szervezését az önkormányzat vállalta magára. A tizennégy stációt Ecsek Lajos asztalos mester készítette. A kápolna mellett felállított világító kereszt Herbacskó Norbert munkája.



Képek: Bréda Tivadar/Felvidék.ma

A különleges szőlőhegyi keresztútjárás alkalmat teremtett arra, hogy fiatalok, idősek és gyerekek a megújuló természetben elmélkedjék végig Krisztus Urunk szenvedésének történetét. Az élet győzelme a halál felett – a keresztény ember számára ezt hirdeti a húsvét ünnepe. Jézus feltámadása mindig egy új életet hoz számunkra.

A keresztútjárás a tizenötödik állomásnál a kereszt kivilágításával, majd nemzeti imánk eléneklésével ért véget. A keresztnél Árpás Lajos a keresztútnak helyet adó fenyőültetvény tulajdonosa megköszönte a zarándokoknak a részvételt, a támogatóknak a segítséget, és mindenkit meghívott az esti agapé elfogyasztására, melyet a helyi családok, barátok és ismerősök jó szívvel készítettek.

Bréda Tivadar/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Elzavarni a „brüsszeli héjákat"
    Háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is. Ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket "megfékezzük, visszaszorítsuk és letörjük" - hangsúlyozta a kormányfő.
  • Rossi 26 fős keretében 19 légiós
    "Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket" – fogalmazott Rossi.
  • Gazdaságunk a vegyipar világtérképén
    A Mol Poliol Komplexum az egész régió vegyiparában új fejezetet nyit, hiszen egy csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport, a magyar vegyipar ezzel "felkerült a vegyipar világtérképére".
MTI Hírfelhasználó