Ljubljana törölte a kommunizmus áldozatainak emléknapját
2023. május 17. 20:54

A szlovén kormány egy nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt, kedden késő este visszavonta az előző kormány rendeletét az emléknap kinyilvánításáról, azzal az indokkal, hogy nem volt róla "nyilvános és szakértői vita" - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A nemzeti emléknapot Janez Jansa kormánya rendelete el 2022. május 12-én, néhány nappal mandátumának lejárta előtt, amikor már ügyvivői minőségben látta el feladatait.
   
Az akkori érvelés az volt, hogy a kommunista erőszak több ezer halottat hagyott maga után Szlovéniában 1941 és 1946 között, és további százezreket érintett a kommunista uralom a következő évtizedekben.
   
A dátumot 49 ember, köztük 44 roma meggyilkolásának évfordulója alkalmából választották, akiket a Ljubljanától délre fekvő Iska-szorosban öltek meg 1942-ben.
   
Az emléknap kihirdetését a baloldal bírálattal fogadta, és azzal érvelt, hogy a jobboldali kormány "a nemzetet egy véget nem érő kultúrharcba akarja keverni".
   
A szlovén lapok szerint a kormány jelenlegi döntése várható volt, mert a kisebbik koalíciós párt, a Szociáldemokraták (SD) illetékesei a múlt héten kijelentették: a rendeletet hatályon kívül kell helyezni, mivel az "leginkább a revizionizmusról szól, és nem tesz semmit az emberek megbékítésére".
   
Jansa a Twitteren-oldalán úgy jellemezte a döntést, mint "a független Szlovénia történetének egyik legundorítóbb és legszégyenletesebb cselekedetét", amely szerinte "sérti mindazokat, akik legalább egy szemernyi rokonszenvet éreznek embertársaik iránt".
   
Azzal vádolta a kormányt, hogy rehabilitálta a kommunista bűnöket, és semmissé tette "a Szlovéniát demokratikussá és függetlenné tévő generáció kivételes megbékélési erőfeszítéseit".
   
Matej Tonin, a Kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) vezetője a közösségi oldalán azt írta: sok ma élő ember szenvedett a kommunizmus alatt, és sokan vesztették el szeretteiket.
   
"Ez nem arról szól, hogy a történelem helyes oldalán álljunk, hanem az alapvető értékekről és a halottak tiszteletéről" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy "a jelenlegi kormány nem képes ilyen széles látókörre".

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó