Sokfelé várható eső, zápor, melyet nyugat felől havazás válthat fel
2023. december 2. 18:47

Időjárási helyzet Európában: Európa nyugati partjai fölött Skandinávia irányába egy hosszan elnyúló, köztes magasnyomás helyezkedik el, ami miatt arrafelé többnyire száraz az idő. A kontinens belseje fölött egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer található, melynek egyik középpontja a Kelet-európai-síkság, a másik pedig Észak-Olaszország fölött található. A kettő közötti terület fölött egy hullámzó, éles frontálzóna húzódik, borult, csapadékos időjárást okozva. Az Alpok, Németország, Csehország és a Kárpátok térségében nagy területen havazott, síkvidéken többfelé 20-30, a hegyekben ezt meghaladó mennyiségű friss hó hullott. Ettől délre inkább eső, illetve vegyes halmazállapot volt a jellemző. Európa északi felét igen hideg, légtömeg tölti ki, nagy területen napközben is fagyott. Délebbre a Földközi-tenger térségében ugyanakkor szokatlanul enyhe az idő, sokfelé mértek +20 fok feletti maximumokat, de éjszaka sem csökkent +10 fok alá a hőmérséklet! Jelentős tehát a hőmérsékleti kontraszt. Vasárnap estig a Kárpát-medence térsége fokozatosan a frontálzóna hátoldalára kerül, így még hidegebbre fordul az idő, szombaton az esőt helyenként havazás válthatja, vasárnaptól viszont szárazabbra fordul az idő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig: A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés. Vasárnap napközben általában napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a keleti határ közelében végig borult marad az ég. Kezdetben még sokfelé várható eső, zápor, melyet nyugat felől átmenetileg havas eső, havazás válthat fel, este a legtöbb helyen csökken a csapadékhajlam. Éjszaka és vasárnap nappal már csak északkeleten fordulhat elő havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. Vasárnap este veszít erejéből a légmozgás.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és 0 fok között alakul, de a nyugati és északkeleti hófödte, szélvédett, kevésbé felhős tájakon több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +3 fok között valószínű.
 

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát
  A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája játékát és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.
 • Fát ültettek fradisták a Budakeszi Vadasparkban
  Dibusz Dénes, az FTC kapusa, aki csapattársai, Varga Barnabás és Botka Endre társaságában aktívan is közreműködött a faültetésben, hangsúlyozta: fontosnak érzik, hogy az edzések és a játék mellett a társadalmi felelősségvállalásból is kivegyék a részüket és óvják a környezetet.
 • A szólásszabadság már nem európai érték
  Frank Füredi nyilatkozatában kiemelte: a brüsszeli incidens után már senki nem taníthatja Magyarországnak, "hogy hogyan kell viselkedni", mivel az események rávilágítottak, hogy "Magyarország sokkal szabadabb ország, mint Belgium."
MTI Hírfelhasználó