Az olasz Demokrata Párt nem jelöli a magyarverőt az EP- választásokon
2024. április 3. 20:36

Kizárta Ilaria Salis jelölését a júniusi európai parlamenti választásokon Elly Schlein, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára egy szerda este adott televíziós interjúban azt követően, hogy a Magyarországon fogva tartott nő apjával találkozott.

Elly Schlein a RAI1 közszolgálati televízió csatorna Cinque Minuti (Öt perc) című műsorában kijelentette, Ilaria Salis jelölése a Demokrata Párt színeiben "nincs napirenden, nem folyik róla semmiféle egyeztetés".
   
A baloldali politikus úgy vélte, Ilaria Salis nevét a jelenlegi "kényes helyzetben" jobb kihagyni a jelöltlistáról.
   
A PD-főtitkár megerősítette, hogy a nő apjával, Roberto Salisszal találkozott: "arról váltottunk nézetet, miként segíthetünk neki kijutni abból a helyzetből, amelybe belekerült".
   
Roberto Salis az utóbbi napokban Sergio Mattarella államfőtől kért segítséget, aki szolidaritásáról biztosította a férfit, hangsúlyozva, hogy elnöki hatásköre nem terjed ki bármilyen beavatkozásra.
   
Roberto Salis egy szerdai interjúban kijelentette, hogy Magyarországon már "eldöntötték, hogy a lányomat meg kell büntetni, bűnös és ezért el kell ítélni, és példamutató büntetésre kell ítélni".
   
A férfi Antonio Tajani külügyminiszternek is üzent, hangoztatva, hogy Ilaria Salis tizenhárom hónapja van börtönben, és "ebből tíz hónapig senki sem beszélt róla. Tajaninak el kell magyarázni, mit csinált mindezen idő alatt".
 

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • A magyar-német kapcsolatok előremutató elemei
  Ma már tárgyalópartnereink is elismerik, hogy az idő a magyar álláspontot igazolta, például az illegális migráció elleni fellépés terén – tette világossá Orbán Viktor.
 • A gyurcsányi klán fogságában a főváros...
  A feladatom az, hogy esélyt adjak a budapestieknek arra, hogy kiszabadítsák a nemzet fővárosát a Gyurcsány-klán fogságából. Erre csak a Fidesz felhatalmazásával rendelkező jelölt lehet képes – rögzítette Szentkirályi Alexandra.
 • Sajtónk félmúltja
  Adatokkal bizonyítható, hogy a rendszerváltás nem volt a média napirendjén egészen az 1990-es választasi kampány kezdetéig. A média napirendjén az átalakulás mint rendszerkorrekció szerepelt: "reformokról", "modellváltásról", "demokratikus szocializmusról" szóltak a cikkek – tekint vissza a félmúltba Szadai Károly.
MTI Hírfelhasználó