Összmagyar együttműködés harmadik űrhajósunk felkészítésében
2024. május 29. 09:23

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Ferencz Orsolya emlékeztetett: a HUNOR Magyar Űrhajós Programban négy űrhajósjelölttel kezdődött meg a kiképzés.
   
A kiválasztási folyamatban európai és amerikai szakemberek is segítettek, és végül az a döntés született, hogy Kapu Tibor mehet az űrbe, Cserényi Gyula pedig a tartalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy ő is felkészül, és bármi történik, akár az utolsó pillanatban is be tud lépni, nem kell lefújni a programot - tette hozzá.
   
Ferencz Orsolya arról is beszélt: véglegesítés alatt áll, hogy milyen kísérleteket végeznek. Az utolsó szót az amerikaiak mondják ki, mert a kísérletekhez szükséges eszközöknek szigorú feltételeknek kell megfelelni például súlyukat, áramigényüket illetően. Anyagtudományi, sugárzásbiológiai, növény- és gyógyszerkísérletek is vannak a palettán.

Az űrhajós a magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből. 

Emlékezetes, hogy a második magyar űrhajós, Simonyi Károly köszöntötte a magyar egyetemistákat a Földtől 350 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásról 2009. április 3-án, vasárnap 15 óra 23 perckor. Űrhajósunk Madáchcsal köszöntötte fiataljainkat: „Sok kérés volt, hogy magyar szó is elhangozzon a Nemzetközi Űrállomásról, és ezért szeretnék néhány szót mondani Az ember tragédiájából. A 13. jelenet az űrben játszódik, Ádám mondja a következőt: A cél voltaképp mi is? A cél, megszűnte a dicső csatának, a cél a halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga. – Mindenkit, aki magyarul beszél, tiszta szívemből üdvözlök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről"– zárta köszöntőjét Simonyi.

Microsoft software billionaire first tourist to go to space twice | World  news | The Guardian

Simonyi Károly, a második magyar űrhajós, aki magyar nyelven, Madáchcsal köszöntette a magyar egyetemistákat a Nemzetközi Űrállomásról – theguardian

   
Az "indítási ablak" az idei év végétől jövő év közepéig van, de a NASA hatásköre meghatározni azt, hogy mikor lesz pontosan az űrutazás. Ezt remélhetőleg heteken belül közlik - tette hozzá Ferencz Orsolya.
   
A miniszteri biztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt: az űrhajós programot számos intézmény segítette: a Magyar Honvédség a Gripenekkel, valamint szárazföldi és vízi túlélő kiképzéssel, a Terrorelhárítási Központ izolációs tréninggel, a Semmelweis Egyetem pedig speciális szűrővizsgálatokkal járult hozzá annak sikeréhez.

mti, gondola, blikk
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó