Agyonlőttek Ciszjordániában egy 26 éves palesztin-barát aktivistát
2024. szeptember 7. 11:09

Agyonlőttek Ciszjordániában pénteken zavargásokon egy 26 éves török-amerikai palesztin-barát aktivistát, az izraeli hadsereg kivizsgálja a történteket.

Ciszjordánia északi részén, Náblusztól délkeletre, a palesztin Beita városban az izraeli telepek terjeszkedése elleni palesztin tüntetésen a szemtanúk és a palesztin média szerint a hadsereg katonái lelőtték Aysenur Ezgi Eygi török származású amerikai aktivistát.

A 26 éves nőt fejbelőtték, a Vörös Félhold mentőszolgálat járműve kritikus állapotban a nabluszi Rafidia kórházba szállította, ahol az orvosok megállapították a halálát.

A megölt nő a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (International Solidarity Movement, ISM) aktivistája volt. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a tiltakozó palesztinok kövekkel dobálták a katonákat, akik a fenyegetést jelentő személy felé lőttek. Az esetet kivizsgálják.

Az Egyesült Államok nagykövetsége bejelentette, hogy kiderítik az incidens körülményeit, Törökország pedig elítélte a „Netanjahu-kormány által elkövetett gyilkosságot”.

Néhány órával később a Náblusztól délre fekvő Kariot nevű palesztin faluban agyonlőttek otthonában egy 13 éves palesztin lányt, miközben szélsőséges izraeli telepesek összecsaptak a falu palesztin lakóival.

Palesztin jelentés szerint a telepesek civileket támadtak meg a faluban, de a lányt ért lövés szerintük a hadsereg katonáinak fegyvereiből származott. Izraeli biztonsági források szerint lehetséges, hogy az izraeli telepesek nyitottak tüzet a faluban.

Ciszjordániában az elmúlt évben, a Hamász terrorszervezet október 7-i támadását követően az izraeli csapatok mintegy 5000 körözött palesztint tartóztattak le, akik közül több mint kétezren a Hamászhoz tartoztak.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 670 ciszjordániai palesztint öltek meg. Az izraeli hadsereg szerint túlnyomó többségük tűzharcban vesztette életét az izraeli katonákkal folytatott összecsapásokban.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó