A bukovinai székelyek az egyik legjobban szervezett népcsoport
2024. június 15. 14:21

A bukovinai székelyek az egyik, ha nem a legjobban szervezett népcsoport a Kárpát-medencében, amit a hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetnek - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Hőgyészen.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a Székely házban 18. alkalommal megrendezett székely találkozón felidézte, a Székely Szövetség - később a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége - 35 éve, 1989. május 21-én alakult meg Bonyhádon.
   
Az azóta végzett munkának köszönhetően a szövetség ma már 46 tagszervezettel - székely egyesületekkel, körökkel - működik a leginkább Völgységben, Észak-Baranyában, de dél-erdélyi, székelyföldi településeken és három vajdasági községében is vannak tagjaik - mondta.
   
Kiemelte, a bukovinai székelyek minden körülmények között, akárhány térségben, akárhány áttelepítés után is meg tudták őrizni identitásukat. "Ma vannak politikai vezetőink, papjaink, tanáraink, híres embereink, minden szinten be tudjuk mutatni önmagunkat, és bárhol büszkén vállalhatjuk bukovinai székelységünket" - fogalmazott a bukovinai székely származású államtitkár.
   
László Eszter, a szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, a találkozóra 36 településről csaknem ötszázan érkeztek Hőgyészre, köztük a székelyföldi Madéfalváról és a szerbiai Hertelendyfalváról.
   
A bukovinai székelyeket 1941-ben magyar-román egyezmény alapján telepítették le a Bácskában, ahonnan 1944-ben menekültek Magyarországra. 1945-ben - részben a kitelepített németség helyén - Tolnában, Baranyában és Bács-Kiskunban találtak új otthonra. Hőgyészen mintegy 90 székely család települt le.

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Milák Kristóf Európa-bajnok
    A finálé elképesztően szorosan alakult, a két magyar a második és harmadik helyen fordult, és még öt méterrel a vége előtt is a lengyel Jakub Majerski vezetett, a szám olimpiai ezüstérmese és a 200 méter hát magyar világbajnoka azonban egyaránt hamarabb érintette a falat.
  • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
    Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
  • A bíró hibázott, a németek bezsebelték a gólt
    Ekkora rendezvényen nem lehet ekkora hibát elkövetni. A játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat. Náluk egyes játékosoknak négy-öt Bajnokok Ligája-címe van, nekem pedig egy sincs, ezért rendkívül arrogáns módon küld el a bíró. Sajnos ilyen irányba megy el a bíráskodás" - leplezte le a szélsőségesen rossz holland játékvezetőt Nagy Ádám.
MTI Hírfelhasználó