A mentorprogram egyidejűleg gazdaságerősítő és közösségépítő
2024. június 18. 21:38

A vállalkozói mentorprogramnak gazdaságerősítő és közösségépítő hatása is van - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden a felvidéki Komáromszentpéteren, ahol beszédet mondott a Felvidéki Mentorprogram második évadának záró gáláján.

A vállalkozói mentorprogram - amelyet több más külhoni területen is megvalósítanak - a Felvidéken az államtitkárság és a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége együttműködésében valósul meg. A mentorprogram kiemelt feladata, hogy fejlessze és bővítse a benne részt vevő vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Lényege, hogy a már befutott, tapasztalt nagyvállalkozók mentorként segítik az induló vállalkozásokat, átadva nekik tudásukat, piaci ismereteiket.
   
Az államtitkár a díjátadó gálán a program eddigi hozadékairól, gazdaságerősítő és közösségépítő hatásairól, valamint a jövőjéről beszélt.
   
Elmondta: örömteli, hogy a program két éve alatt, összetartó magyar vállalkozói közösség alakult ki a Felvidéken, amelynek tagjai segítik egymást a nehéz helyzetekben, és ez lehetőséget ad arra is, hogy vállalkozásaik gyorsabban fejlődjenek. Rámutatott: a mentorált vállalkozók a programmal hosszú évek fáradságos munkáját és tapasztalatszerzését tudják kiváltani. Hozzátette: a programból a mentoráltak és a mentorok is profitálnak, illetve a szlovák és a magyar gazdaság is.
   
"Gyakorlatilag ennek a programnak is köszönhetően egy egységes Kárpát-medencei gazdasági teret tudunk kialakítani" - hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette: a nemzetpolitikai államtitkárság célja, hogy a külhoni mentorprogramok a következő években is folytatódjanak.
   
A felvidéki mentorprogram második évadának záró gáláján számos díjat adtak át a legjobb eredményeket elérő résztvevőknek. A legelhivatottabb mentor díját Vincze Tibor, a VT-Service ügyvezető tulajdonosa, a legelhivatottabb mentoráltnak járó elismerést pedig Fehér László kapta a Filleck cégtől. A Felvidéki Mentorprogram 2. évadára 81-en jelentkeztek, közülük 28 vállalkozó mentorként, 50 vállalkozó pedig mentoráltként abszolválta a programot.
   
A nemzetpolitikai államtitkárság 2016 óta építi a Kárpát-medencei magyar vállalkozók közösségét. A vállalkozóknak nyújtott szakmai támogatás és a közösség is szorosan kapcsolódik a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Programjához. Programjaik révén eddig több mint négyezer külhoni vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításának szakmai támogatásához járultak hozzá.

mti
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó