Ismét külföldi társhatósághoz fordult az NMHH
2024. július 11. 10:17

A holland társhatósághoz fordul a Netflix egyik műsorszámának nem megfelelő korhatári besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiatanács július 9-i ülésén döntött egy helyi rádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításáról, valamint vizsgálta az érintett médiaszolgáltatók beszámolási kötelezettségének teljesítését - jelentette a Gondolának az NMHH.

További hét évre, 2031. december 22-ig megújította a Csaba Rádiót üzemeltető Interax Kft. Békéscsaba 88,9 MHz médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács. A testület vizsgálta a hatósági szerződés alapján működő kereskedelmi és közösségi rádiók, illetve a közösségi televíziók beszámolási kötelezettségének teljesítését is. A 219 kötelezettből 206-an határidőn belül, 2024. június 10-ig teljesítették beszámolási kötelezettségüket, a mulasztókkal szemben hatósági eljárás indul.

A Médiatanács nem indított eljárást az RTL televíziócsatornát működtető M-RTL Zrt.-vel szemben a 2024. június 2-án 21 óra 16 perces kezdettel közzétett Lightyear című műsorszámmal kapcsolatban, amelynek korhatári besorolása egy bejelentő szerint nem volt megfelelő. A Médiatanács a műsorszám hatósági ellenőrzése során nem tárt fel jogsértést, és megállapította, hogy a médiaszolgáltató a Nemzeti Filmiroda besorolásának megfelelően a III. korhatári kategóriába, azaz a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak közé sorolta azt, és ennek megfelelő időpontban is sugározta.

Bejelentés nyomán indít közigazgatási hatósági eljárást a Médiatanács a TV2 Zrt.-vel szemben a TV2 Play megnevezésű, lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatáson közzétett „Házasság első látásra” című műsorsorozattal kapcsolatban a gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések vélelmezett megsértése miatt. A Médiatörvény értelmében ugyanis a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokban közzétett tartalom csak a kategóriájának megfelelő módon tehető közzé, azonban a médiaszolgáltató a hatósági ellenőrzés alapján e kötelezettségnek sem a műsorszám műsorkínálatában, sem a médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen nem tett eleget.

Szintén bejelentésre vizsgálta a hatóság a holland joghatóság alá tartozó Netflix International B.V. médiaszolgáltató által üzemeltetett Netflix megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson elérhető „DC Szuperállatok ligája” című műsorszámot. A médiaszolgáltató a műsorszámot hét éven felülieknek ajánlott minősítéssel látta el, azonban az a tartalmára, üzenetére és képi világára tekintettel a Nemzeti Filmiroda besorolása és a hatósági ellenőrzés szerint is a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik, ezért a közzététel nem felelt meg a kiskorúakat védő magyar jogszabályi rendelkezéseknek. A Hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte azt a szükséges intézkedések megtételére - zárul a Gondolához elküldött NMHH-jelentés.

gondola
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Az EU győzelmi rögeszméje rengeteg emberéletbe kerül
  Ami az ENSZ Alapokmányát illeti, az tartalmazza a határok sérthetetlenségét éppúgy, mint az önrendelkezéshez való jogot. Mint láttuk, Koszovó esetében a Nyugat természetesnek tekintette a szeparatizmust mint az önrendelkezés jogának megvalósítását, a Krím esetében a határok sérthetetlenségéhez ragaszkodott - leplezi le az atlanti szélsőséget Stier Gábor.
 • A fősodor sajtó kiszolgálja az emberiségnek ártókat
  Biden elhanyagolta a migrációs probléma kezelését, és teljes mellszélességgel beleállt az ukrajnai háború elnyújtásába. Ezzel hatalmas jövedelmekhez juttatta a rendkívül befolyásos fegyvergyártó lobbit, miközben az amerikai államadósság csillagászati magasságokba emelkedett.
 • Hazánk háborúpárti hisztériával került szembe
  Összehangolt, hisztérikus, sokszor hazugságokra épülő, a valóságot sok esetben teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, megcsúfoló támadássorozatra” került sor a magyar békemisszióval, a kormány békepárti politikájával szemben.
MTI Hírfelhasználó