Nagyvállalati Innovációs Klub
2024. szeptember 27. 14:55

A magyar gazdasági versenyképesség javítása kulcsfontosságú az ország fejlődése szempontjából, és innováció nélkül elképzelhetetlen. A Magyar Innovációs Szövetség szerint csak az innovatív vállalkozások képesek versenyben maradni és növekedni, függetlenül a tulajdonosi háttértől. Ugyanakkor a nagyvállalati innováció eredményei gyakran külföldön hasznosulnak, így a magyar gazdaságban kevésbé érezhetőek. Ezért a Magyar Innovációs Szövetség megújítja a MISZ Nagyvállalati Innovációs Klubját, azzal a céllal, hogy egy olyan platformot létesítsen a nagyvállalatoknak, ahol a cégvezetők kötetlenül megoszthatják innovációs tapasztalataikat, módszereiket és lehetőségeiket – jelentette a MISZ a Gondolának. 

MISZ logo

innovacio.hu

A klub első ülésén, amely a Magyar Tudományos Akadémián került megrendezésre, a résztvevőket Dr. Szabó Gábor, MISZ elnök és Dr. Urbán László, MISZ alelnök, a Nagyvállalati Klub vezetője köszöntötte. Dr. Urbán László megosztotta a Szövetség gondolatait a hazai nagyvállalatok innovációra alapozott fejlődési lehetőségeiről. Felvetette, hogy állami ösztönzés szükséges a nagyvállalati profitok magyarországi újrabefektetése, a legmodernebb technológiák nagyvállalatok által Magyarországra történő behozatala, valamint a magyar leányvállalatok K+F eredményeinek anyavállalatok általi széleskörű piaci értékesítése érdekében.

Ezt követően Dr. Nagy Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkár „A nagyvállalati innováció szerepe a hazai értékteremtésben” címmel vitaindító előadást tartott, Kiemelte, hogy a gazdasági szerepén túl a nagyvállatoknak van egy tudásátadó, központi szerepe is. Hangsúlyozta, hogy a mennyiségi verseny helyett a minőségi megoldások megtalálása járulhat hozzá a versenyképesség fenntartásához. A helyettes államtitkár biztosította a Nagyvállalati Innovációs Klub résztvevőit, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium várja a Klub javaslatait, elsősorban sikerrel kecsegtető pénzügyi megoldások, ökoszisztéma modellek és ágazatokon túlnyúló együttműködések, szinergiák vonatkozásában.

A résztvevők megállapodtak, hogy a következő klub ülésre konkrét javaslatokat dolgoznak ki. Több résztvevő vállalat (például a Richter, az Ericsson és a Magyar Telekom) jelezte, hogy szívesen bemutatja innovációs ökoszisztémáját.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu

Budapest, 2024. 09. 276.

A Gondolának elküldött jelentést Dr. Szabó Gábor, Magyar Innovációs Szövetség elnöke és Dr. Pakucs János, Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke jegyezte.

gondola
Címkék:
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
  • A remény szeretnénk lenni a társadalomban
    Mi, keresztények "hiszünk abban, hogy Isten örök boldogságra teremtett bennünket, és ebben várja a mi szabad közreműködésünket is" - fogalmazott a bíboros.
  • Hazánknak meg kell nyernie az előtte álló évtizedet
    A kormányfő közölte: két blokk, egy nyugati és egy keleti alakul ki most, de Magyarország nem csatlakozhat egyikhez sem, Magyarországnak az az érdeke, hogy mind a két kialakuló gazdasági blokkal élénk, erőteljes, mély gazdasági kapcsolata legyen.
  • A közmédia nyelvéről a Montágh Testületben
    Blankó Miklós nyelvész, nyelvművelő a közmédia Édes anyanyelvünk című rádióműsoráról tartott előadást, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező, százéves műsor kiemelt szerepet tölt be a nyelvi szemléletformálásban és a normakijelölésben.
MTI Hírfelhasználó