Akcióterv hozza helyzetbe az építőipar jelentős részét
2024. október 18. 09:54

A gazdasági ösztönző csomag a lakásgazdálkodás területén az ÉVOSZ által szorgalmazott javaslatokat is magában foglalja. A megfizethető lakás biztosítása össztársadalmi jelentőségű. A bejelentett lakhatási program legnagyobb vívmánya, hogy átfogóan, a lakhatás legtöbb területére hoz valamilyen megoldást. A gazdaságnövekedési célok elérése érdekében elindított akcióterv piacnövelő hatása az építőiparban valószínűsíthetően több száz milliárd forint lesz, és új lendületet biztosít az épületek energetikai korszerűsítéséhez is – jelentette az ÉVOSZ a Gondolának.

A lakhatási krízis felszámolását szolgáló ÉVOSZ javaslatok közül a programban felkarolásra került

a fiataloknak szóló lakásprogram,
a vidéki otthonfelújítási program,
a munkáltatók által adható lakhatási támogatás adókedvezménye,
az új ingatlanok kedvezményes, 5%-os áfakulcsának fenntartása, meghosszabbítása,
az 5%-os kamatplafon bevezetése a lakásügy finanszírozásához.

A Vidéki Otthonfelújítási Program kapcsán fontos, hogy – a már jelenleg is futó Otthonfelújítási Program tapasztalatait felhasználva – alacsony adminisztrációs teher mellett lehessen igénybe venni. A lakóingatlanok rossz műszaki állapotát figyelembe véve indokolt a részletszabályok kidolgozásánál, hogy a legszélesebb körű felújítási költségek részesülhessenek támogatásban.

Az építőipar számára versenyegyenlőségi kérdés is a támogatott lakásprogramban való részvételi lehetőség, hangsúlyozza Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A regisztrált kivitelezői részvétel teszi lehetővé a kóklerek kiszorítását a versenyből. Akinek nincs a tevékenységre jogosultsága, nincs legalább két mérlegévről rendezett költségvetési kapcsolata és elfogadható referenciája, az ne vehessen részt kormányzati programokban. Másrészt az ÉVOSZ szeretné rászoktatni a megrendelőket a hazai gyártású, jó minőségű építőanyagok igénybevételére. Ehhez elkészült a több ezer minősített építőanyagot tartalmazó terméklista.

A lakásprogram megvalósításához szükséges építőanyag és tervezői-kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll – rögzítette a Gondolához eljuttatott ÉVOSZ-jelentés.

gondola
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • A „győzelmi terv" vereségbe taszít
    Valójában az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél - emelte ki, hozzátéve: Magyarország az elején világossá tette, hogy ez rossz stratégia, ezt a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek.
  • Hazahozta a tudását
    . „…a világ fergetegeiben kellene tapasztalást s élettudományt gyűjteni s hasznos ismeretekkel édes hazánkba visszatérni.” Ezt Széchenyi István írta.
  • Meghalt Potápi Árpád János
    Váratlanul, 57 éves korában elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
MTI Hírfelhasználó