A Magyar Honvédség huszárjai ünnepélyesen átvették a Magyar Öttusa Szövetség lovait
2024. október 28. 17:17

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya hétfőn átvette a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) lovait, amelyek eddig versenylóként szolgálták a sportágat. Mint ismeretes, a sportág nemzetközi szövetsége úgy döntött, hogy a párizsi olimpia után az öttusából kiveszi a díjugratást, a helyére pedig ötödik tusaként akadályverseny került.

A Nemzeti Lovardában tartott rövid ünnepség keretében Guzi Blanka olimpiai negyedik helyezett öttusázó vezette fel a Puppe nevű 14 éves kancát, amelyet jelképesen Hanzély Ákos, a MÖSZ sportigazgatója adott át a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnokának, Varga István ezredesnek, aki ezután továbbadta Salga Gergő őrvezetőnek. Utóbbi huszár sabrakot terített a lóra, ezzel azt szimbolizálva, hogy mostantól nem versenyló, hanem szolgálati ló. Az átadás-átvételi dokumentumot Vízkeleti Péter, a MÖSZ ügyvezető igazgatója, Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Varga István írta alá.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében egyrészt fájdalmasnak nevezte a búcsút az öttusasport lovas szakágától, másfelől szívet melengetőnek minősítette, hogy a Magyar Honvédség vezetése nem hagyja elkallódni a nagy értékű lovakat. Meggyőződése, hogy a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály a jó gazda gondosságával fogja a lovak kezelését és a szolgálati útját követni.

MTI
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Csak fokozná a zűrzavart egy brüsszeli „ellenbürokrácia”
    Az Európai Unió előbb esik szét, mielőtt a „francia forradalom" bekövetkezhetne. Most bizonyosodik be, hogy Európa 20.századi lejtmenete az 3.évezredre felgyorsult, szinte minden nemzetközi összehasonlításban szembetűnően kullog a nagy erőközpontok mögött – érzékelteti az Európai Bizottság dilettantizmusát Galló Béla.
  • Színt vallott a Tisza Párt: támogatják az LMBTQ-propaganda terjesztését
    Újabb fajsúlyos témakörben mutatták meg valódi arcukat Magyar Péterék, a Tisza Párt európai parlamenti képviselői ugyanis szavazataikkal kiálltak a genderideológia és az LMBTQ-propaganda támogatása mellett. Nem véletlen, hogy már a nyáron rendezett budapesti Pride felvonulás résztvevői is arról beszéltek: Magyar Péter több jogot ad majd a szivárványos szervezeteknek, ha esetleg hatalomra kerül.
  • Megvannak a nemzeti konzultáció kérdései
    A magyarnemzet.hu felületén megjelentek a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által bejelentett nemzeti konzultáció kérdései, a lap cikkéből az is kiderül, 11 kérdéskör van. A tizenegyedik nemzeti konzultáció mottója: "Magyarország meg tudja csinálni!"
MTI Hírfelhasználó