Orbán Viktor üzent az érettségizőknek és diplomázóknak
2020-ban megköszönte a kormányfő a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között. Mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés, mivel Orbán Viktor ezzel a figyelem gesztusát adja meg a tanulóknak, és a nagybetűs életbe kilépőknek – minderről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy a kormányfő idén is levelet küldött az érettségizőknek és a diplomát szerzőknek.
2023. június 19. 10:26

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök idén is levélben keresi meg az érettségizőket és a diplomázókat, ez egyébként 2020-ban kezdődött a covid időszakában – ismertette Nyitrai Zsolt az Origónak a kormányfő legújabb akcióját. A miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy 2020-ban megköszönte a kormányfő a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között. Mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés, mivel Orbán Viktor ezzel a figyelem gesztusát adja meg a tanulóknak, és a nagybetűs életbe kilépőknek – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy több mint 70 ezren érettségiztek idén, míg nagyjából 50–55 ezren tettek sikeres államvizsgát, és szereztek diplomát. A pár soros levelet az érettségizők a bizonyítványuk mellé, míg a diplomázok az okiratuk mellé kapják majd meg. Magyarország kormánya több programmal támogatja a tanulókat. Ezek közül érdemes kiemelni a különféle ösztöndíjprogramokat a felsőoktatásban a kiemelkedő tehetségeknek, az ingyenes nyelvvizsga lehetőségét a középiskolásoknak, a KRESZ-vizsga részleges támogatását bizonyos életkor alatt. A diákhitel összege is nőtt a mögöttünk hagyott években, és kamatstop védi a fiatalokat az elszálló törlesztési összegektől – mondta Nyitrai Zsolt. 

Továbbá a kormány kiemelt célja, hogy vonzó jövőképet teremtsen a fiataloknak, segítse a tanulmányok befejezése után a munkaerőpiacra való kilépést, az önálló egzisztencia megteremtését, a saját otthonhoz jutást, és végül minden támogatást megadjon a családalapításhoz is, hiszen a fiatal generáció a jövő ígéretét jelenti. A miniszterelnöki főtanácsadó beszámolt arról is, hogy június 15-én indult a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra. „Ezen célokat is szem előtt tartva, 10 éve töretlen sikerrel hirdeti meg a kormány a Nyári diákmunka programot, amelyre idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését. A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal" – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt elmondta, a kormány döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142-181 ezer forintot. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken. A miniszterelnöki főtanácsadó kitért arra is, hogy a kormány megőrzi a családtámogatás közös eredményeit, a családi adókedvezményeket, jövőre is biztosítja a 30 év alatti anyukák, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák és a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, továbbra is támogatja a családok otthonteremtését, biztosítja az iskolás gyerekek ingyenes tankönyvellátását, a gyest, a gyedet, a gyed extrát és a többi gyermeknevelést segítő támogatást. A jövő évi védelmi költségvetés arra törekszik, hogy ebben a nehéz helyzetben is megőrizze a nyugdíj értékét, a családok és a munkahelyek biztonságát – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos tüntetései fontosak volt, mert Magyarországon demokrácia van, és mindenki elmondhatja a véleményét akár ilyen formában is. A Belügyminisztérium egyébként folyamatosan egyeztetett az érdekképviseletekkel, a szószólókkal, tanárokkal. Ki merem mondani, hogy kevés jogszabály tervezése során történik ilyen széles körű társadalmi egyeztetés, mint a most a tanári státusztörvény esetében. Számtalan javaslat ami elhangzott a tanárok részéről, az beépült a jogszabálytervezetbe. Sajnos a tüntetéseken baloldali politikusok tűnnek fel a háttérben, és nagyon sokszor megjelenik az erőszak is ezeken a tüntetéseken. Mindeközben a baloldal emberei Brüsszelben mindent megtesznek a megállapodás ellen, hogy a tanárok jelentős béremelését végre tudja hajtani a kormány – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

MH, Origo, gondola
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó