Kardtársak Sárospatakon
Vitézek közt ülvén kedvem ellen sincsen jó borral teli pohár – írta a költő. Hárslevelűvel idézte fel a nagy elődöt három Balassi-kardos poéta Sárospatakon.
Utoljára frissítve: 2023. szeptember 12. 15:56
2023. szeptember 12. 15:21

Lövétei Lázár László székelyföldi, Kürti László belső-magyarországi és Tari István délvidéki Balassi-kardos költő Sárospatakon. A poéták irodalmi alkalommal idézték fel a felejthetetlen verssort: Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk – facebook/Papp Ferenc

Eddig 27-szer adatott át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard. Ötvenegy idodalmár vette át: magyar költő a Kárpád-medence egészéből, és külföldi műfordító a világ minden részéből. A magyar irodalomtörténetben páratlanul: a földekerekség összes kontinensére eljutott a Balassi-kard. 

 

Kürti László költő kapta idén a Balassi Bálint-emlékkardot

Kürti László a szegedi dóm altemlomában vette át a szablyát Kiss-Rigó László püspöktől 2021-ben – mno

 

Magyar Szó Online - Közélet - Óbecsére kerül Balassi szablyája

Tari István 2009-nem a Gellért szálló gobelintermében vesz át Kiss-Rigó László püspöktől a szablyát – archív

 

Lövétei Lázár László és Marin Georgiev bolgár műfodító 2018-ban a Balassi-karddal a Gellért szállóban – MTI

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó