CNN: A Gázában meggyilkoltak 70 százaléka gyerek és nő
Október 7. óta a Gázában meggyilkolt 10 305 ember több mint 70%-a gyermek, nő és idős ember volt – közölte keddi jelentésében a rámalláhi palesztin egészségügyi minisztérium.
2023. november 8. 08:44

cnn

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint most izraeli csapatok tevékenykednek Gáza városában, aki azt is elmondta, hogy "terroristák ezreit öltek meg, felülről és a föld alól".

Eközben civilek tucatjai evakuáltak az enklávé déli részébe az izraeli védelmi erők által kijelölt négyórás időszak alatt. Néhányan fehér zászlót vittek, jelezve a biztonságos átkeléshez fűződő reményüket.

Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy fontolja meg a Hamász elleni hadjárat humanitárius szüneteltetését Gázában, de az izraeli hadsereg ragaszkodik ahhoz, hogy nem lesz tűzszünet, és kész csapást mérni a militáns csoportra "ahol szükséges", beleértve a polgári infrastruktúrát is.

Azizraeli hadsereg, IDF azt közölte, hogy „több mint 14 000 terrorista célpontot támadott meg” az elmúlt hónapban, sok Hamasz-fegyverest megsemmisített, és megsemmisítette a kulcsfontosságú infrastruktúrát és fegyvereket. Szemtanúk több robbanást írtak le, amelyeket izraeli légicsapások okoztak kedden Gáza középső és déli részén. Északon az IDF csapatai "Gáza város szívében" állnak, és a Hamász parancsnokait veszik célba - mondta Yoav Gallant védelmi miniszter. Netanjahu később azt mondta, "Gáza városa körül van kerítve", és az IDF "benne tevékenykedik", és "óránként és minden nap fokozza a Hamaszra gyakorolt nyomást".

Megrendült az egészségügy: Gázában egyes orvosok érzéstelenítés nélkül végeztek műtéteket, köztük amputációkat – közölte az Egészségügyi Világszervezet szóvivője. "Semmi sem indokolja azt a borzalmat, amit a civilek elviselnek" - tették hozzá. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy humanitárius konvoját tűz alá vették, amikor alapvető egészségügyi felszereléseket szállított a gázai város egészségügyi intézményeibe. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet azt is közölte, hogy egyik kollégája és több családtagja meghalt egy robbanásban az Al Shati menekülttáborban.

Kedden összesen 637 külföldi állampolgárt evakuáltak Gázából Egyiptomba a rafahi határátkelőn keresztül - közölte egy egyiptomi tisztviselő. Ez a legmagasabb napi szám a múlt heti evakuálás óta. Emellett 15 sebesült palesztin érkezett Egyiptomba kezelésre az átkelőn keresztül – tette hozzá a tisztviselő.

A gázai halottak száma: az október 7. óta a Gázában meggyilkolt 10 305 ember több mint 70%-a gyermek, nő és idős ember volt – közölte keddi jelentésében a rámalláhi palesztin egészségügyi minisztérium. James Elder, az UNICEF szóvivője megerősítette a Gázából bejelentett halálos áldozatok számának pontosságát, mondván, hogy a szervezet számai szorosan megegyeznek az enklávé Hamasz által ellenőrzött egészségügyi minisztérium adataival.

cnn
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A kiszámítható együttműködés
    "Törekedni kell arra, hogy az értelmetlen pusztítás mielőbb álljon le, hogy ne haljon meg még több ember. Így is elég volt a sok-sok áldozatból, amit az ukrán és az orosz nép hozott ennek a háborúnak az oltárán" - mondta Simicskó István.
  • Fico még nincs túl az életveszélyen
    "Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük" - fogalmazott Robert Kalinák.
  • Százéves a magyar jegybank: emlékérmék a jubileumra
    „A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” – emelte ki Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke.
MTI Hírfelhasználó