Százéves a magyar rádiózás
A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon. Az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás.
Utoljára frissítve: 2023. november 30. 19:20
2023. november 30. 18:52

Az adóterem vezérlője a magyar rádiózás napja alkalmából az Országos Mikrohullámú Központ Széchenyi-hegyi épületében tartott rendezvény napján, 2023. november 30-án. MTI/Lakatos Péter

Az Antenna Hungária (AH) a műsorszórás és a távközlési szolgáltatások terén Magyarországon egyedülálló, nemzetközi szinten is elismert tapasztalataival a jövőben is a köz szolgálatában áll határon innen és túl - hangsúlyozta a cég operatív vezérigazgató-helyettese csütörtökön. Papp-Gerlei Gyöngyvér azon az ünnepségen beszélt erről, amelyet a magyar rádiózás napja alkalmából rendeztek a Országos Mikrohullámú Központ Széchenyi-hegyi épületében.

A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon - mondta a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás. Ma már országos szinten az AH 136 telephelyével biztosítja a rádiós, illetve a földfelszíni tévés műsorszórást - jegyezte meg.
   
Kiemelte, hogy a rádiózás nagyon sokat változott, és még ma is van létjogosultsága. Példaként említette a reggeli rádiós műsorokat, amelyek felveszik a versenyt a hasonló idősávban sugárzott televíziós műsorok népszerűségével. "Rádió volt, van és jövője is lesz" - hangsúlyozta.
   
Hozzátette: országos szinten az AH 136 telephelyével biztosítja a rádiós, illetve a földfelszíni tévés műsorszórást.
   
Papp-Gerlei Gyöngyvér arra is kitért, hogy az Országos Mikrohullámú Központ, Budapest egyik ikonikus épülete fennállásának 65. évfordulóját ünnepli.

Ebből az alkalomból emléktáblát avatott az Antenna Hungária vezetése az épületben.
   
Árkai Zsolt, az Antenna Hungária műszaki igazgatója elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi épületből földfelszíni sugárzású analóg rádiós, valamint digitális televíziós csatornák műsorait továbbítják, összesen hat rádió- és mintegy 60 televíziós csatorna adásait.
   
Az érdekességek között említette, hogy az épület a 17 méteres antennával együtt 192 méter magas, és Budapest második legmagasabb építménye. A hivatalosan Antenna Hungária OMK-nak nevezett 11 emeletes épület a Szomszédok című teleregény főcímében is megjelent.
 

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó