Hazai klubfutball: közepes alatt
Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
2024. február 23. 17:30

Világklasszis magyar játékos: Dibusz Dénes – m4sport

A Konferencia-ligában sem tud teret foglalni a magyarországi klubfutball: ez csalódást keltett az idén. Azt hittük, többre vagyunk képesek.

Újra kell gombolni a kabátot.

Korábban jó elképzelésnek látszott, hogy két csúcsklubunk legyen, s azok közül az egyik vidéken vitézkedjen.

De szembejött a valóság.

A vidéki klub leszerepelt, csak úgy tudott az NB I-ben maradni, hogy súlyos és elismert játékvezetői hibák egy másik csapatot ejtettek ki helyette: a Honvédot.

A vidéki klub mögül a blama hatására ki is vonult a pénzforrás: a Mol. Érthető.

Azt a korábbi tervet, hogy két csúcsklubunk legyen, valószínűleg föl kell melegíteni. Nemcsak azért, hogy egymást nagyobb teljesítményre késztessék, hanem azért is, hogy ha az egyik egyesület kiesik a nemzetközi szereplésből, maradjon még egy. Sztankovic, a Ferencváros edzője egyébként azt nyilatkozta, hogy ennek az országnak három-négy csapattal kell az európai küzdelmekben jelen lennie. Igaza van.

Induljunk el kettővel.

Valószínűleg nem „csak” pénzkérdés, hiszen a vidéki csúcsklub a sok pénz ellenére majdnem kiesett az első osztályból.

Káderállomány is kell.

Egyelőre ezt nem látjuk, még akkor sem, ha nagy pénzért külföldről hozunk be trénereket. Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.

Lőw Zsolt és Dárdai Pál.

A magyar futball reménységei, hiszen ők a csúcsfutballban dolgoznak. Maradjanak is ott még vagy tíz évig, gyűjtsék a tudást, szerezzenek hírnevet. Értékük a fejükben van, és ezt az értéket, a tudást lelkesen készek átadni a magyar labdarúgásnak. Építeni kell javaslataikra – s ehhez idehaza is alkalmas emberek kellenek.

Noha számos akadémia alakítja a fiatal magyar labdarúgókat, mindössze hét-nyolc játékosunk szerepel az elit nyugati bajnokságokban. Legalább ötven kellene. A felismerés megvan, a gyakorlat azonban elmarad: nem 14, hanem 4 éves kortól kell futballistáinkat felépíteni.

Legalább egy nagy futballvállalatot kell létrehozni.

Akadémiával, amely eladható játékosokat „termel”. Ilyen nagyvállalatra számos példa van a Lajtán túl, de tőlünk keletre is. Minták adódnak, azok átvételére alkalmas fejek kellenek. Vélhetően az MLSZ van abban a helyzetben, amely helyzetből ilyen nagyvállalat felépítése kezdeményezhető.

Most újabb éveket kell várni, hogy magyarországi csapat BL-csoportkörbe jusson. Ezt az eredményt még a futball-nagyvállalat megformálása előtt kell elérnünk.

Hajrá.

Molnár Pál
 

gondola
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Sajtónk félmúltja
  Adatokkal bizonyítható, hogy a rendszerváltás nem volt a média napirendjén egészen az 1990-es választasi kampány kezdetéig. A média napirendjén az átalakulás mint rendszerkorrekció szerepelt: "reformokról", "modellváltásról", "demokratikus szocializmusról" szóltak a cikkek – tekint vissza a félmúltba Szadai Károly.
 • Brüsszelben változásra van szükség
  Egyedül Magyarország az, amely következetesen kiáll a keresztény, nemzetállamokra épülő Európát a megsemmisülés irányába hajszoló brüsszeli fősodorral szemben - hangsúlyozta a kereszténydemokrata Aradszki András ma a törvényhozásban.
 • Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
  Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
MTI Hírfelhasználó