Befolyásszerzés a magyarság ellen
Meg sem próbálta tagadni az amerikai szervezet, hogy Soros Györgytől származnak a milliárdok. Svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.
2024. február 29. 08:39

A hungarofób garnitúra célpontja – wikipedia

Nem cáfolja az Action for Democracy (A4D), hogy jórészt Soros Györgytől származott az a mintegy 3 milliárd forint, amelyből – a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül – a hazai ellenzék választási kampányát finanszírozták. Az A4D ügyvezetője, a Korányi Dávid által jegyzett kommünikében a Magyar Nemzet cikkére reagáltak, amely a szervezet működésének visszásságait mutatta be.

Ám a lap egyetlen állítását sem tudták cáfolni, egy szóval sem tagadták, hogy Soros Györgytől származtak volna a pénzek. Annak fényében nehéz is lett volna a tőzsdespekuláns szerepének cáfolata, hogy az X-en található MagaBabe nevű profilon néhány hete megosztott videókon a szervezet vezetői elismerték, hogy az amerikai üzletember volt a legfőbb donorjuk.

Az amerikai demokrata párti vezetéssel is együttműködtek

A kommünikében Korányi – Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója – emellett megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy az említett felvételeken megszólaló A4D-s prominenseknek nem volt rálátásuk és ráhatásuk a szervezet gyakorlati ügyeire. – Az Action for Democracy tanácsadói testületének tagjai nem vesznek részt a szervezetünk napi működésében – áll a közleményben. Ennek az állításnak azonban semmi valóságalapja nincs, ugyanis a MagaBabe-en közölt videókon a grémium több tagja is a személyes részvételéről számolt be a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókban.

Kati Marton, az A4D kuratóriumi elnöke például azt fejtegette az egyik felvételen, hogy Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez. Ez egyébként azt is jelenti, hogy Marton az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködött az akció során.

Soros régi harcostársa

Noha Korányi a közleményben azzal is védekezni próbált, hogy a felvételek szerkesztettek, a videókon található beszélgetésekből egyértelműek és jól érthetőek az A4D vezetőinek állításai. Így az is, hogy az ugyancsak az Action for Democracy tanácsadói testületében ülő Wesley Clark tábornok szintén igencsak jól tájékozott a szervezet aktuális projektjeiről. A magyar belpolitikai folyamatok alakítása ráadásul kifejezetten az egykori NATO-főparancsnok szívügyének tűnik. Arra a kérdésre, hogy sok olyan amerikai van-e, akik támogatják a magyarországi ellenzéket, Clark azt a választ adja, hogy „Nincsenek olyan sokan, mint szeretném. Senki sem olyan, mint George”. A Sorost csak a keresztnevén említő tábornok egyébként régi harcostársa a tőzsdespekulánsnak. A felvételek egyikén felidézi a 2014-es ukrajnai együttműködésüket, amikor is ő a Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumában volt, „George” pedig az ottani Nyílt Társadalom Intézetet finanszírozta. Wesley Clark emellett arról is beszélt, hogy több évtizede miként avatkoztak be a görögországi és olaszországi választásokba.

A begyakorolt liberális forgatókönyv figyelmeztetés az Action for Democracy magyarországi céljait illetően is, főleg, hogy a háborúpárti Clark a magyarországi ellenzék tanácsadója volt.

Az Orbán elleni lejáratókampányt szervezte a külsős partner

A tanácsadói testület tagjai mellett ráadásul külsős szereplők is kivették a részüket az Action for Democracy napi működéséből. Sőt, Eric Koch, a szervezet együttműködő partnere egyenesen a lándzsa hegye szerepét töltötte be: az üzletember arról számolt be az egyik videón, hogy az amerikai konzervatívok körében egyre népszerűbbé váló Orbán Viktor tengerentúli lejáratása volt a feladata. Ebből a célból egy személyeskedő, rosszhiszemű félreértésektől hemzsegő cikket íratott a magyar miniszterelnökről a Yahoo News-on. A szerző a fehér házi tudósítóként is tevékenykedő Alexander Nazaryan volt.

Az X-en megjelent videókból világosan kiderült, hogy kik és milyen eszközökkel befolyásolták a magyar belpolitikai eseményeket, illetve, hogy miként segítették a baloldal kampányát.

Érdemes megjegyezni, hogy Korányi a közleményben olyan frázisokat ismételgetett, amelyekkel Karácsony Gergely főpolgármester is rendszeresen támadja a kormányt. Így például azt, hogy a nemrégiben felállított Szuverenitásvédelmi Hivatalt – amely jelenleg vizsgálja a MagaBabe-en megjelent videókat – putyini mintára hozták létre, s hogy a guruló dollárok ügyének vizsgálatával az ország valós problémáiról igyekeznek elterelni a figyelmet.

Bebizonyosodott, hogy a pártkampányra költötték a pénzt

A közlemény azon sora is figyelemre méltó, hogy az A4D pártokat, pártpolitikai kampányokat soha nem támogatott, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt. Ugyanis a tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az Action for Democracy-n, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

Időközben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is nyilvánosságra hozta a részjelentését, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárták fel. Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki: a baloldali pártok összesen 261 millió forintot kénytelenek befizetni a tiltott támogatás nyomán.

mandiner.hu
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó