Győztünk! – Videó
Noha a törökök többször is beszorítottak bennünket, Gulácsi remek védéseivel kihúztuk az egy-nullos vezetést, megszereztük a győzelmet. Jól játszottunk a teltházas stadionban.
Utoljára frissítve: 2024. március 23. 00:09
2024. március 22. 20:32

Szoboszlai Dominik (k) a Magyarország - Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzés után a Puskás Arénában 2024. március 22-én. A magyar válogatott 1-0-ra győzött. MTI/Koszticsák Szilárd

meccs

A magyar labdarúgó-válogatott egygólos győzelmet aratott pénteken a vendég török csapat felett a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

A magyarok győztes találatát a csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerezte a 48. percben büntetőből. Marco Rossi tanítványai immár 13 találkozó óta veretlenek, ilyen hosszú sorozatra legutóbb a legendás Aranycsapat volt képes az 1954-ben elveszített berni világbajnoki döntő után. Puskásék akkor 18 összecsapáson nem találtak legyőzőre.
   
Az olasz szakvezető újoncot is avatott Dárdai Márton személyében, akit csereként küldött a pályára.
   
A szintén a nyári Európa-bajnokságra készülő törökök először veszítettek a tavaly szeptemberben kinevezett Vincenzo Montella irányításával, ráadásul öt meccse nyeretlenek a magyarokkal szemben.
   
A nemzeti együttes legközelebb kedden a koszovói csapatot fogadja barátságos mérkőzésen a Puskás Arénában.

    Barátságos mérkőzés:

Magyarország-Törökország 1-0 (0-0)
----------------------------------
Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Bartosz Frankowski (lengyel)

    gólszerző: Szoboszlai (48., 11-esből)

    sárga lap: Nagy Zs. (87.), illetve Akaydin (57.)

    Magyarország:
    -------------
Gulácsi - Balogh (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. - Nego (Bolla, a szünetben), Schäfer, Nagy Á. (Styles, 60.), Kerkez (Nagy Zs., 60.) - Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 80.)

    Törökország:
    ------------
Günok - Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 28.) - Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) - Akgün (B. A. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) - Ünal (Yazici, 61.)

    II. félidő:
    -----------
    47-48. perc: Szoboszlai beívelése után Ünal kezezése miatt 11-eshez jutott a magyar csapat, a büntetőt Szoboszlai a jobb alsó sarokba lőtte (1-0).

A mérkőzés elején mezőnyben kiegyenlített küzdelem zajlott, az első lövési kísérletre hat percet kellett várni, akkor Kökcü lőtt nem sokkal a jobb alsó sarok mellé. A mieink elsősorban a bal oldalon vezették a támadásaikat, de a kapura egyáltalán nem jelentettek veszélyt. Többnyire a két 16-os között folyt a játék, a rivális viszont elvétve kapura lövéssel is próbálkozott, így először Gulácsinak kellett védenie. Az első hazai próbálkozásra közel félórát kellett várni, de Sallai lövése nem jelentett problémát a török kapusnak. Nem sokkal később viszont Günoknak már bravúrra volt szüksége, hogy hárítsa Sallai közeli kísérletét Szoboszlai beívelése után. A szünet előtti percekben ismét a törököknek volt egy-egy bal és jobb oldali lövése, Gulácsi mindkét hosszú sarokba tartó labdát biztosan védte.
   
Térfélcserét követően azonnal büntetőt kaptak a mieink, akik Szoboszlai pontos lövésével így vezetéshez jutottak.

Szoboszlai Dominik büntetőből gólt lő a török Mert Günok kapusnak a Magyarország - Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 22-én. A magyar válogatott 1-0-ra győzött. MTI/Illyés Tibor

A góltól valamelyest élénkebb lett a mérkőzés, a vendégek nagyobb erőket mozgósítottak, de ahogy jobban kinyíltak, a magyaroknak is esélyt kínáltak a gyors ellentámadásokra. Bár Gulácsinak is volt dolga, a hazaiak veszélyesebbek voltak, egy tetszetős és ziccerig játszott kontra végén Varga középre lőtt, így a rivális kapusa védeni tudott. Bő negyedórával a vége előtt aztán az RB Leipzig magyar kapusa is hatalmasat mentett az újonc Dárdai Márton mellől kiugratott Yildiz kísérleténél. A hajrában nem tudtak újítani a törökök, így a magyar csapat különösebb erőfeszítés nélkül tudta megőrizni a minimális előnyét a lefújásig, sőt, a hosszabbításban Schäfer András góllal koronázhatta volna meg visszatérését a válogatottba, azonban találatát les miatt érvénytelenítették.

Himnusz

Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc is szerephez jutott: A győztes magyar válogatott játékosai Himnusszal köszöntik a szurkolókat a Magyarország - Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzés után a Puskás Arénában 2024. március 22-én. A magyar válogatott 1-0-ra győzött. MTI/Illyés Tibor

Végig izgalmas volt a küzdelem

A 92. percben Schafer rúgott egy gólt, de utóbb lesnek nyilvánították.

A 48. percben egy ártatlan, de egyértelmű kezezés után 11-est ítélt a játékvezető a javunkra. Szoboszlai bevágta a labdát jobb alsó sarokba: egy-null.

Az első félidőben két egyforma csapat küzdött egymással. A mieink jók voltak, ugyanakkor a támadásban egyelőre nem tudtunk villogni. 

A 40. percben Gulácsi egy lapos lövést fogott.

A 33. percben Sallai beíveléssel került helyzetbe, pörgetését a kapus védte.

A 25. percben lőttünk először kapura Sallai révén: Mert védett. 

Willi Orbán kiesése miatt a magyar labdarúgó-válogatott védelmének összeállítása okozhatta a legnagyobb gondot Marco Rossi szövetségi kapitánynak, aki Lang Ádám mellett Balogh Botondnak és Szalai Attilának szavazott bizalmat pénteken a törökök elleni barátságos mérkőzésen.

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető így ugyanazt a hármast küldi pályára, mint novemberben a 12 találkozó óta veretlen nemzeti együttes legutóbbi összecsapásán, melyet 3-1-re megnyert Montenegró ellen. Mögöttük Gulácsi Péter véd majd a kapuban, az RB Leipzig hálóőre másfél év után öltheti magára ismét a címeres mezt a térdszalagszakadását követően, így Dibusz Dénes majd négy nap múlva Koszovó ellen jut szerephez.
   
A bal oldal bejátszása Kerkez Milosra, a jobb Nego Loicra hárul, az ellenfél akcióit pedig Nagy Ádámnak és a Gulácsihoz hasonlóan a válogatottba másfél év után visszatérő Schäfer Andrásnak kell megszűrnie. A támadó trióban nincs meglepetés: Sallai Roland és a csapatkapitány Szoboszlai Dominik igyekszik kiszolgálni az OTP Bank Liga gólkirályát, Varga Barnabást.

A Puskás Arénában telt ház előtt 20.45-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:

Gulácsi - Balogh, Lang, Szalai A. - Nego, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B.    

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Migránsok nem léphetik át a magyar határt
  Orbán Viktor közölte, a migráció kérdése civilizációs kérdés. Európa keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens, azonban azok többsége, akik jelenleg Európába akarnak jönni, más kultúrából érkeznek, főként muzulmán háttérrel rendelkeznek.
 • Lázár János a 7. Kerkai Esten
  Lázár János: Nem hagyhatjuk, hogy az életünket és a jövőnket befolyásoló legfontosabb döntéseket mások hozzák meg helyettünk!
 • Volt főügyész: felfüggesztett szabadságvesztés
  A volt ügyész az egyik büntetőeljárással összefüggésben neki átadott bizonyítékot nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére, azt hivatali irodájában, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget sem.
MTI Hírfelhasználó