Csináljunk pártot! Június 9-ig még nem késő!
Kitalált történet, kitalált szereplőkkel, ezért határozottan állítom, hogy egy nem létező halmazukat jelenítem meg. Azokat, akik nem a köz érdekében működnek. Akik játszák a szentet, de maguk felé hajlik a kezük. Mindazonáltal hangsúlyozni kívánom, hogy ők kizárólag az én fejemben fogantak meg, a valóságban nem fellelhetők.
2024. május 14. 22:04

Medveczky Balázs – magyarnemzet/Bach Máté

Megjelent Medveczky Balázs ötödik regénye, a Csináljunk pártot! Ebből a jubileumi alkalomból kérdeztük a szerzőt, akinek olyan politikai szatírái jelentek meg eddig, mint a Vigyázat, genyorok!, vagy a Válasszatok! – demokritikai irrealista regény.

Mit takar a cím? Írtál egy kézikönyvet politikai ambíciókkal rendelkezők számára?

Sajnos a pártalapításhoz nem értek, pedig úgy sejtem, jóval jövedelmezőbb foglalatosság lehet, mint az írás. De hozzám valahogy mégis az utóbbi áll közel, úgyhogy inkább írtam egy szatírát a politikai ambíciókkal rendelkezőkről – legalábbis egy részükről.

Így felmerül a kérdés, hogy mely részükről?

Ez egy kitalált történet, kitalált szereplőkkel, ezért határozottan állítom, hogy egy nem létező halmazukat jelenítem meg. Azokat, akik nem a köz érdekében működnek. Akik játszák a szentet, de maguk felé hajlik a kezük. Mindazonáltal hangsúlyozni kívánom, hogy ők kizárólag az én fejemben fogantak meg, a valóságban nem fellelhetők.

Ez egy kicsit ironikusan hangzik. Mi van, ha valaki mégis magára ismer, és esetleg sértve érzi magát?

Aki magára ismer, az magára vessen. Szép tágas, világos gyerekszobám volt, nagy ablakokkal, csak úgy áradt be a fény. Ha valaki megsértődik, annak megpróbálom megvilágítani a különbséget az alkotói fantázia és a sivár valóság között.

Mégsem mehetünk el amellett, hogy a regényed főhőse, aki pártot alapít, pont egy Peti nevű figura. Azért ebből érződik némi aktuálpolitikai fricska.

Amikor a kéziratot leadtam, ő még nem volt fenn a politika térképén. Tekinthetsz rám látnokként, de ez valójában a véletlen műve.

Oké, látom, nem vagy hajlandó komolyan venni a kérdéseimet, váltsunk! Mi inspirál, amikor írsz, ha nem a valóság?

Aki komolyan veszi önmagát, és/vagy a világot, az előbb-utóbb marokszámra szedi a vérnyomáscsökkentőket, meg a gyomorgyógyszereket. De tekintettel a fent említett gyerekszobámra, tiszteletlenség volna erre a kérdésre nem azt válaszolni, amit József Attila ír Thomas Mannak: „az igazat mondd, ne csak a valódit”.

Medveczky Balázs - Csináljunk pártot!

lira.hu

Ezt hogyan kell érteni?

Ki, ahogy akarja. A mese egy kitalált történet, mégis tükröt tart, hogy láthassuk magunkat. Vagy átláthassunk magunkon. Az én tükröm egy kicsit görbébb, akár az elvarázsolt kastélyban. Valahogy úgy vagyok programozva, hogy nevetni tudjak azon, amin mások normálisan sírnak. Ha rá tudom venni őket, hogy velem röhögjenek, akkor már jobban megérte írni, mint mondjuk, pártot csinálni.

De kell még az embereknek történet? Van a regénynek létjogosultsága?

Amióta létezünk, történetekben adjuk át egymásnak a tudást, tapasztalatot. Tettük ezt számos műfajban és módon. Népdalokban, versekben, regényekben, színdarabokban, filmekben. Az írott szó ereje ma jóval kisebb, mint néhány évtizede. A többség szívesebben néz mozgóképet, abból sem feltétlenül fikciót. Hömpölyög az impulzusok folyama a világhálón egyre sebesebben, egyre örvénylőbben. De amikor a gyorsuló folyó eléri a vízesést, lezuhan és lelassul. Hiszek a regény reneszánszában.

gondola
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • 175 éve foglaltuk vissza Buda Várát a Habsburgoktól
  175 éve újra magyar zászlót tűztek a budai Várra a honvédek, akik a magyar szabadságért harcoltak, ez pedig olyan hagyomány, "amelyre erős haderőt tudunk építeni". "Ma szuverenitásunkat kell megvédenünk a veszélyek korában, Magyarország békéjét meg kell őriznünk, ki kell maradnunk a szomszédságunkban dúló háborúból" - emelte ki a miniszter.
 • A baloldali politikusok Soros zsebében vannak
  A baloldali politikusokról mindenki tudja, hogy egytől egyig Soros zsebében vannak. A régiek is meg az újak is. Márpedig aki fizet, az rendeli a zenét - fogalmazott a Kertvárosban Orbán Viktor.
 • Az Egri csillagok első filmváltozata
  A filmet száz évvel ezelőtt, nem sokkal Gárdonyi halála után kezdték forgatni az akkori politikai és szakmai szervezetek támogatásával. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte, hogy az egész ország területén forgathassanak. A várostromot a Cseszneki várban vették fel, de forgattak a gellérthegyi Citadellánál, a Budai vár egyik bástyájánál és egy fennmaradt képkocka tanúsága szerint a Sümegi várnál is.
MTI Hírfelhasználó