Csináljunk pártot! Június 9-ig még nem késő!
Kitalált történet, kitalált szereplőkkel, ezért határozottan állítom, hogy egy nem létező halmazukat jelenítem meg. Azokat, akik nem a köz érdekében működnek. Akik játszák a szentet, de maguk felé hajlik a kezük. Mindazonáltal hangsúlyozni kívánom, hogy ők kizárólag az én fejemben fogantak meg, a valóságban nem fellelhetők.
2024. május 14. 22:04

Medveczky Balázs – magyarnemzet/Bach Máté

Megjelent Medveczky Balázs ötödik regénye, a Csináljunk pártot! Ebből a jubileumi alkalomból kérdeztük a szerzőt, akinek olyan politikai szatírái jelentek meg eddig, mint a Vigyázat, genyorok!, vagy a Válasszatok! – demokritikai irrealista regény.

Mit takar a cím? Írtál egy kézikönyvet politikai ambíciókkal rendelkezők számára?

Sajnos a pártalapításhoz nem értek, pedig úgy sejtem, jóval jövedelmezőbb foglalatosság lehet, mint az írás. De hozzám valahogy mégis az utóbbi áll közel, úgyhogy inkább írtam egy szatírát a politikai ambíciókkal rendelkezőkről – legalábbis egy részükről.

Így felmerül a kérdés, hogy mely részükről?

Ez egy kitalált történet, kitalált szereplőkkel, ezért határozottan állítom, hogy egy nem létező halmazukat jelenítem meg. Azokat, akik nem a köz érdekében működnek. Akik játszák a szentet, de maguk felé hajlik a kezük. Mindazonáltal hangsúlyozni kívánom, hogy ők kizárólag az én fejemben fogantak meg, a valóságban nem fellelhetők.

Ez egy kicsit ironikusan hangzik. Mi van, ha valaki mégis magára ismer, és esetleg sértve érzi magát?

Aki magára ismer, az magára vessen. Szép tágas, világos gyerekszobám volt, nagy ablakokkal, csak úgy áradt be a fény. Ha valaki megsértődik, annak megpróbálom megvilágítani a különbséget az alkotói fantázia és a sivár valóság között.

Mégsem mehetünk el amellett, hogy a regényed főhőse, aki pártot alapít, pont egy Peti nevű figura. Azért ebből érződik némi aktuálpolitikai fricska.

Amikor a kéziratot leadtam, ő még nem volt fenn a politika térképén. Tekinthetsz rám látnokként, de ez valójában a véletlen műve.

Oké, látom, nem vagy hajlandó komolyan venni a kérdéseimet, váltsunk! Mi inspirál, amikor írsz, ha nem a valóság?

Aki komolyan veszi önmagát, és/vagy a világot, az előbb-utóbb marokszámra szedi a vérnyomáscsökkentőket, meg a gyomorgyógyszereket. De tekintettel a fent említett gyerekszobámra, tiszteletlenség volna erre a kérdésre nem azt válaszolni, amit József Attila ír Thomas Mannak: „az igazat mondd, ne csak a valódit”.

Medveczky Balázs - Csináljunk pártot!

lira.hu

Ezt hogyan kell érteni?

Ki, ahogy akarja. A mese egy kitalált történet, mégis tükröt tart, hogy láthassuk magunkat. Vagy átláthassunk magunkon. Az én tükröm egy kicsit görbébb, akár az elvarázsolt kastélyban. Valahogy úgy vagyok programozva, hogy nevetni tudjak azon, amin mások normálisan sírnak. Ha rá tudom venni őket, hogy velem röhögjenek, akkor már jobban megérte írni, mint mondjuk, pártot csinálni.

De kell még az embereknek történet? Van a regénynek létjogosultsága?

Amióta létezünk, történetekben adjuk át egymásnak a tudást, tapasztalatot. Tettük ezt számos műfajban és módon. Népdalokban, versekben, regényekben, színdarabokban, filmekben. Az írott szó ereje ma jóval kisebb, mint néhány évtizede. A többség szívesebben néz mozgóképet, abból sem feltétlenül fikciót. Hömpölyög az impulzusok folyama a világhálón egyre sebesebben, egyre örvénylőbben. De amikor a gyorsuló folyó eléri a vízesést, lezuhan és lelassul. Hiszek a regény reneszánszában.

gondola
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó