Viharzóna pusztított az Egyesült Államok középső államaiban
2023. április 1. 20:26

Legkevesebb 11 ember halálát okozták tornádók és viharok az Egyesült Államok középső államaiban péntek este és éjszaka; Illinois államban egy koncertterem leszakadó mennyezete többeket maga alá temetett.

File:Map of USA with state names.svg - Wikimedia Commons

wikimedia

A tornádók a legsúlyosabb károkat Arkansas államban okozták, ahol Wynne városban négyen életüket vesztették, számos épület összeomlott; a tűzoltók szombaton a kidőlt fák okozta úttorlaszokat próbálták megszüntetni. Tornádó csapott le pénteken az állam fővárosára, Little Rockra is, ahol egy ember halt meg, és mintegy 25-en megsérültek, közülük többen válságos állapotban vannak - közölték a hatóságok.
 
Helyszíni beszámolók alapján a forgószél először a város nyugati részén pusztított, elhaladt egy bevásárlóközpont felett, majd a város északi részén és a környező településeken okozott súlyos károkat. A város kórházai a legmagasabb készültségi fokozatban működnek, és az állam kormányzója, Sarah Huckabee-Sanders közölte, hogy a Nemzeti Gárda száz emberét mozgósították.
   
A legsúlyosabban érintett Arkansasban 90 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgálattás, Oklahoma államban több 30 ezren maradtak áram nélkül, és kimaradások voltak Iowa, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államokban is.
   
Indiana állam déli részén három ember halt meg, többeket pedig eltűntként tartottak nyilván helyi idő szerint szombat reggel a viharokkal összefüggésben.
   
Az Illinois állambeli Belvedere koncerttermében, az Apollo Theatre-ben 260 ember gyűlt össze egy heavy metal-koncerten, amikor a tornádó miatt lezuhant a mennyezet; egy ember meghalt, 28-an megsérültek.
   
Kansas államban a szélvihar által táplált tüzek miatt El Dorado településen pénteken többeket ki kellett menekíteni otthonukból, köztük egy általános iskola 250 tanulóját.
   
Oklahomában a heves szél gyorsan terjedő bozóttüzeket okozott.
   
A Egyesült Államok középső részén kialakult viharzóna miatt összesen 85 millió ember lakóhelyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.
   
Múlt héten vasárnap Mississippi állam nyugati részén több mint húsz ember halt meg, a legkomolyabb pusztítást Rolling Fork kisvárosban okozta a tornádó, amely óránként 320 kilométeres maximális széllökésekkel járt, és szinte teljesen megsemmisítette a település egyes részeit. Alabama államban a múlt heti viharokban egy ember vesztette életét.
   
Kaliforniában a héten folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás. Sierra Nevada hegyvidékén minden idők egyik legcsapadékosabb telén vannak túl. A térség keleti részén elterülő Mamut-hegységben rekordmennyiségű - 17,6 méternyi - hó hullott az idén átlagosan, miután kedden délután újabb 70 centiméternyi friss hó esett. A hegység legmagasabb csúcsán, 3369 méteren a 22 métert is meghaladta az összes hó mennyisége november eleje óta.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Ferenc pápa magyarul köszöntötte zarándokainkat
    Ferenc pápa azt kérte, a magyarok az imádságban találják meg az erőt, elszántságot, hogy még a jelenlegi történelmi körülmények között is "követhessétek a népetekből sarjadt szentek és boldogok példáját".
  • Hadseregünk tovább erősödik
    Nagykanizsán egy év alatt immár másodszor kerül sor katonai eskütételre. Nem véletlen, hiszen a település neve az elmúlt évszázadokban összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással, a kanizsai végvár harcos őrzőivel, vagy Thury György várkapitánnyal.
  • A szélsőség a galambot félti, nem az embereket – Videó
    A hisztériaszélsőség egy galambot féltett, miközben fokozzák a háborút, amelyben naponta több száz ukrán és orosz fiatalember hal meg. Ez is harsányan jelzi, hogy az Európai Parlamentben a korrumpáltak mellett infantilis képviselők ülnek, és adnak le háborútpárti szavazatot.
MTI Hírfelhasználó