Gyalogló idősek klubhálózata az egészség védelméért
2023. június 6. 23:10

A Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány és az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata megtartotta június 6-án a klubvezetőképző és mentor napját a Magyar Sport Házában Budapesten.

Az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózat fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök asszony. Jelenleg a 135 klubban több, mint 1000 nyugdíjas gyalogol hetente többször rendszeresen.

Az eseményt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár előadása nyitotta meg. Az államtitkár megfogalmazta, hogy 3 éven belül 15 %-ponttal csökkenteni kell hazánkban azoknak a számát, akik saját bevallásuk szerint soha nem mozognak. Ez jelenleg a lakosság 59 (!) százaléka.

Monszpart Zsolt, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumának alelnöke, a rendezvény házigazdája ismertette az Alapítvány tevékenységének fókuszpontjait.

Nemzetközi Innovációs Konferencia / Monszpart Zsolt - YouTube

Monszpart Zsolt – youtube

Társrendezőként Tóth Miklós a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke köszöntötte a közel 120 megjelent klubvezetőt. A szakmai program részeként Litkai Gergely, a Duma Színház igazgatója a fenntartható környezet segélykiáltásait fogalmazta meg. Fodor István, az Ericsson Magyarország korábbi vezetője a szervezet építés következő lépéseihez javasolt szempontokat, többek között a professzionális szervezetépítés fontosságára hívta fel a figyelmet. Oszvald Péter doktor, a Szent Imre kórház nyugalmazott intenzív osztályvezető főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy egészségesen jobb, mint betegen, mit tehetünk saját egészséges életszakaszunk meghosszabbítása érdekében.

Egervári Ágnes doktor, neurológus, a Szociális Klaszter Egyesület elnöke, a fizikai aktivitás és a szellemi frissesség megőrzésének összefüggéseiről beszélt. Eperjesi Amina, minősített coach, az európai szakmai szövetség elnökhelyettese egy kézzel fogható motivációs eszköztárat ismertetett a gyalogló klubvezetőkkel.

Özvegy Feledy Péter, Monspart Sarolta férje személyes visszaemlékezéseivel tette még színesebbé a képzést.

Grózli Csaba doktor, stratégiai és orvos igazgató, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a „Millió lépés az iskoládért” program sikereit ismertette. 200 ezernél több résztvevő regisztrált a 77 napos programban. Fekete Krisztina, dietetikus, egészségfejlesztő, Sarolta korábbi kollégája a helyes táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Molnár Renáta a Cor-Way® Egészségprogram-módszer alapítója a hit és a mozgás kapcsolatáról tartott előadást. Toldy-Schedel Emil doktor, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Kardiótanösvények betegségmegelőző és rekreációs eredményeiről számolt be.

Az előadások sorát Türmerné Szeremi Ilona, az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata vezetőjének gondolatai zárták. A délelőtti és a délutáni átmozgató 5 perces edzésekről Borbély Noémi, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője gondoskodott. A képzés szakmai támogatói: Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság; Magyar Sporttudományi Társaság és a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

gondola
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Orbán kontra Soros
    A két világerő közti, vég nélküli játszma jellemzője, hogy korszakról korszakra módosulnak benne a játékszabályok. Változhatnak a személyek, de az államok általi és az államokon kívüli hatalom, a civilizációszervezés egymással összetéveszthetetlen formái közötti küzdelem folytatódik.
  • Elzavarni a „brüsszeli héjákat"
    Háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is. Ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket "megfékezzük, visszaszorítsuk és letörjük" - hangsúlyozta a kormányfő.
  • Rossi 26 fős keretében 19 légiós – Videó!
    "Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket" – fogalmazott Rossi.
MTI Hírfelhasználó