Akkumulátorgyártásról tanulnak a jövő mérnökei
2023. szeptember 5. 10:05

Az akkumulátor gyártás a járműipar egyik legdinamikusabban fejlődő szekciója, a mérnököknek folyamatos szakmai kihívást és innovációt garantál. A lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet várhatóan évente mintegy 27%- kal nő, és 2030-ra eléri a 4700 GWh körüli értéket. Az Óbudai Egyetem a Samsung SDI-vel közösen tavasszal indított először iparág fókuszú kurzust Magyarországon, ami szeptembertől már emelt óraszámban érhető el az iparágról tanulni vágyó mérnök hallgatók számára.

Napjainkban a jármű akkumulátorok gyártása és folyamatos fejlesztése kulcsfontosságú. Az Európai Unió által elfogadott „Zöld átállás” program megvalósításához, és a globálisan támogatott klímasemlegességi célok eléréséhez nélkülözhetetlen a járműgyártás teljes átalakulása. A folyamat, nagyfokú precizitás mellett, folyamatos mérnöki tudásfejlesztést is igényel. Az iparág műszaki háttere gyorsan fejlődik. A vállalatoknak az újításokra való átállással egyidejűleg, a mindenkori biztonsági követelmények teljesülését összhangba kell hozniuk a vásárlói igények kiszolgálásával is.

Ehhez elengedhetetlen a folyamatos kutatás-fejlesztés és az azt támogatni tudó kimagasló mérnöki tudás. Magyarország jelenleg a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással rendelkező országa. A magyar gazdaság hosszú távú növekedését megalapozó iparágat tovább erősíti a felsőoktatásban megjelenő specifikus képzés. Az Óbudai Egyetemen a Samsung SDI mérnök és minőségbiztosító munkatársainak bevonásával a „Manufacturing of automotive Li-ion batteries” elnevezésű tantárgyat 2023 tavaszi félévében indította el. Az autóipari lítium-ion akkumulátorok gyártási folyamata kurzus a 2023/2024 tanév első, őszi szemeszterében, a nagy érdeklődésre való tekintettel újra elindult. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy diplomájuk megszerzése után az akkumulátor iparban helyezkedhessenek el.

A Samsung SDI Hungary Zrt., gyártásban és termelésben járatos szakemberei mellett, az őszi félévben először, a Samsung SDI egyéb területeiről is érkeznek előadók az egyetemi katedrára. Szeptember folyamán szemináriumot tart, többek között Dr. Varga Áron, a BMW egykori modulvezető és szilárdtest akkumulátor mérnöke, a Cambridge-i Egyetem és a Caltech Ph.D. hallgatója. A szakember jelenleg a Samsung SDIRE Next-Tech csoportjának vezetőjeként segíti a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenységét. A kurzusra a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói mellett szeptembertől, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói is beiratkozhatnak. Az ismeretek elsajátításán túl a kezdeményezésnek az is célja, hogy életpályát biztosítson az érdeklődő diákok számára. A tavaszi szemesztert követően a résztvevők, több mint kétharmada jelentkezett a Samsung SDI ösztöndíj programjába, vagy – a végzősök esetén – főállású dolgozónak.

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó