Deficites maradt az ukrán kisebbségi törvény
2023. szeptember 26. 19:14

Az ukrán parlament által a napokban módosított kisebbségi törvény továbbra sem biztosítja az ukrajnai nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, és nem állítja vissza a korábbi kisebbségi jogokat - állapította meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége keddi nyilatkozatában.

A KMKSZ "sajnálattal állapítja meg, hogy a kisebbségi törvény módosításakor ezúttal sem vették figyelembe a magyar szervezetek építő jellegű módosító javaslatait".
   
A második olvasatban elfogadott törvény törölte a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérvét, vagyis azt, hogy annak képviselői hagyományosan Ukrajna területén élnek, és ezáltal kiüresedett a nemzeti kisebbség fogalma. "Ez a kisebbségekhez köthető bármiféle kollektív jog kizárását eredményezi" - mutat rá a nyilatkozat.
   
A KMKSZ elnökségének az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint "önkényes értelmezésre adhat módot az, hogy a jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű".
   
A most elfogadott módosítás továbbra sem biztosítja a kisebbségek számára az alkotmányban és a nemzetközi dokumentumokban garantált jogaik érvényesülését, és nem állítja vissza a korábbi kisebbségi jogokat - írták.
   
Az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló új törvényt 2022 decemberében fogadta el az ukrán parlament. Miután idén júniusban a Velencei Bizottság bírálta a törvény több passzusát, augusztus 13-án a kijevi törvényhozásban módosító indítványt nyújtottak be a jogszabályhoz.
   
A kisebbségi törvény elfogadása Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásai megkezdésének egyik fontos feltétele.
 

MTI
Címkék:
  • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
    Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
  • „Halogén” ünnep
    A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
MTI Hírfelhasználó