Nagyüzem lesz a héten a magyar parlamentben
2023. november 20. 09:40

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris gyűlése hétfő délután 1 órakor. A képviselők a közelmúltban elhunyt Alföldi Albert volt MSZP-s honagya életútja előtt hajtanak fejet. A napirend előtti felszólalások után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangoznak el. Az ellenzék egyebek mellett a herbál gyűjtőnevű drogok és az iskolai zaklatások terjedéséről, az akkumulátorgyárak kockázatairól, a végrehajtók tevékenységéről, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról, a Nemzeti Színházban történt baleset vizsgálatának eredményéről, a Nemzeti Oltógyár működéséről, a lélegeztetőgépek raktározásának költségeiről faggatja a kormányt. A Fidesz–KDNP-sek a brüsszeli migrációs paktumról, az illegális gyorsulási versenyek felszámolásáról, valamint az idősek és a mezőgazdasági termelők támogatásáról szeretnének többet megtudni.

A szópárbajok csillapultával a parlament folytatja a vitát a médiahatóság beszámolójáról, a pénzügyi közvetítőrendszer átalakításáról, a magyar vállalkozók napjának megalapításáról, a tavalyi költségvetés végrehajtásáról, valamint az adókról, a konzuli védelemről, a kulturális örökségről és a víziközművekről szóló jogszabályok módosításáról. Ez utóbbiak állami átvételét hevesen bírálja az ellenzék: „Biztos ismerős önöknek Francis Ford Coppola Keresztapa című filmje, én imádom az ilyen jellegű mozikat, de szemmel láthatóan önök is, amivel nem lenne baj… a gond csak ott, hogy amit a filmben láttak, azt most megpróbálják a gyakorlatba átültetni – fogalmazott korábbi parlamenti felszólalásában Varga Zoltán DK-s képviselő.

– Azt, hogy amire rámutat a keresztapa, azt a verőlegények megpróbálják megszerezni.” Kedd reggel 9 órakor kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése. A napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők szavaznak az előbb említett előterjesztésekről, majd újabb általános vitákat kezdenek olyan indítványokról, amik az egyetemek és a gazdaság együttműködéséről, a társadalmi felelősségvállalásról, a munkavédelemről, a radioaktív hulladék kezeléséről, az önkormányzatok adósságrendezéséről és a harmadik országbeli polgárok beutazásáról szólnak.

Szerdán, reggel 9 órától a Hungary Helps Program, az ingatlan-nyilvántartás, az illetéktörvény, a területfejlesztés, a közigazgatás, a honvédség iraki szerepvállalása és a versenyképesség szerepel napirenden. Csütörtök reggel 9 órától a digitális állam, a nemzeti adatvagyon, az internetes közvetítői szolgáltatás és a mezőgazdaság ad vitatémát az Országgyűlés tagjainak.

MTI
Címkék:
 • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
  Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • USA-kémek követik Putyint
  Megfelelő mennyiségű oroszországi adathalmaz birtokában akár Vlagyimir Putyin orosz elnököt is nyomon lehet követni a stábjának tagjain keresztül, akiknek a telefonja követhető a hirdetések alapján.
 • Barankovics Istvánra emlékezett Semjén Zsolt
  Semjén Zsolt KDNP-s képviselő az 50 évvel ezelőtt elhunyt Barankovics Istvánról, a „modern magyar kereszténydemokrácia legnagyobb személyiségéről” emlékezett meg.
 • Horror
  Molnár Zsolt - a korrupciós megállapodásról értesülve - megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak. Miután a kft. elnyerte a tendert, a férfi 2019. augusztus 6-án, Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak - írja az ügyészség.
MTI Hírfelhasználó