Letette hivatali esküjét az új spanyol kormány
2023. november 21. 13:01

Letette hivatali esküjét az új spanyol kormány kedden Madridban.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Sumar, több kisebb baloldali pártot tömörítő formáció koalíciós kabinetjének 22 tagja VI. Fülöp király és a közjogi méltóságok jelenlétében tett esküt az alkotmányra az után, hogy kinevezésük megjelent a spanyol állami közlönyben (BOE).
 
Azoknál a tárcáknál, ahol változik a miniszter személye, vagy a minisztérium felelősségi köre, a nap folyamán lezajlik a feladatok átadás-átvételi ceremóniája.
   
Pedro Sánchez miniszterelnök harmadik kormánya alakuló ülését szerdán tartja.
   
Az új kabinet a gazdaság területén a kontinuitást képviseli, és prioritást élveznek a szociális ügyek, a lakhatás, valamint a fiatalok érvényesülése. Utóbbi két terület önálló minisztériumot is kap.
   
A 230 intézkedést tartalmazó koalíciós kormányprogramban szerepel a többi közt a foglalkoztatás növelése, a munkanélküliség mérséklése, a heti munkaidő csökkentése 2,5 órával, a lakhatási támogatások és a szociális bérlakások számának növelése. Továbbá a közegészségügyi szolgáltatások és juttatások portfóliójának bővítése, valamint a várólisták rövidítése.
   
Pedro Sánchez a miniszterelnök-választáskor elmondott parlamenti beszédében a múlt héten elkötelezte magát Palesztina elismerése mellett önálló államként, amit a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett.
   
Azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, de hangsúlyozta azt is, hogy ugyanakkor Spanyolország "Izraellel van" az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.
   
Pedro Sánchez első hivatalos külföldi útja csütörtökön Izraelbe és a palesztin területekre vezet Alexander de Croo belga miniszterelnökkel, az Európai Unió jelenlegi és következő soros elnökségét betöltő országok kormányfőiként.
   
Spanyolországban hetek óta tartanak folyamatosan tüntetéseket amiatt, hogy a PSOE megállapodott a spanyol parlament két katalán függetlenségi pártjával a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító törvény benyújtásáról cserébe azért, hogy támogassák Pedro Sánchez miniszterelnökké választását.
   
Hétfő este mintegy ezren gyűltek össze a szocialista párt madridi székházánál, a rendőrség egy embert vett őrizetbe engedetlenség és hatóság elleni erőszak miatt.

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Francia falunap: „Fehéreket jöttünk gyilkolni!”
  „Fehéreket jöttünk gyilkolni!” – felkiáltással rontottak tucatnyian az ünneplő tömegre. Tizenhét fiatalt szurkáltak össze, többen súlyosan megsérültek, egy fiú pedig meghalt.
 • Az Anna-réti kápolna a Normafánál
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében az elmúlt években készült legjelentősebb templomnak nevezte a kis kápolnát, amely Budapest tetejéről néz le és világít rá a nemzet fővárosára.
 • A Gutenberg-világ után Zuckenberg-galaxis
  Egykor Gutenberg világában éltünk, ma pedig Zuckenbergében - hangzott el. Talán még soha nem volt akkora kommunikációs szakadék a generációk között, mint napjainkban.
MTI Hírfelhasználó