Lángoló autóban migránsokat magukra hagyó embercsempészek
2023. december 1. 09:33

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal a két embercsempésszel szemben, akik egy lángoló kisteherautó rakterébe zárva magukra hagytak nyolc határsértőt 2021 tavaszán - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Lajkó Szilvia közölte, a két ember közül a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletében és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék. Ezért őt 14 év fegyházbüntetéssel sújtotta.
   
A nőt bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt négy évre ítélték.
   
Az ítélet szerint a budapesti férfi a bűnszervezet egy tagjának az Egyesült Királyságból adott utasításai alapján 2021-ben öt alkalommal vett részt összesen legalább 33 illegális határátlépő szállításában a szerbtől az osztrák határig. A szállításban társa, egy budapesti nő három alkalommal segédkezett.
   
2021. március 1-jén, az utolsó alkalommal a férfi és a nő Katymár-Madaras térségében nyolc illegálisan Magyarországra érkező szír állampolgárt - köztük egy kiskorút - vett fel bérelt kisteherautójába. Az M9-es autópálya közelében a gépjármű meghibásodott, a motortérből füst szivárgott, és erősebb égett szag volt érezhető. A közelben tartózkodó rendőrjárőr a helyszínre érkezett, igazoltatta a vádlottakat, majd amikor látta a motorterében keletkező tüzet, felszólította őket a jármű elhagyására. A férfi, mielőtt kiszállt volna - annak érdekében, hogy a rendőrök ne tudják kinyitni a rakteret - beletörte a gyújtáskapcsolóba az indítókulcsot. Miután a férfi és a nő kiszállt, a gépjármű lángba borult, a határsértők dörömbölni kezdtek, majd a már füsttel beborított gépjármű rakteréből a rendőrök segítségével sikerült kiszabadulniuk. A véletlennek köszönhető, hogy nem kaptak füstmérgezést és nem szenvedtek égési sérüléseket.
   
A fellebbviteli főügyészség mindkét elkövetővel szemben a kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta, és kérte, hogy a férfit tiltsák el a közúti járművezetéstől. A védelem az emberölés bűntette alóli felmentés, a bűnszervezetben történő elkövetés mellőzése és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.
   
Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.
 

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Kitakarítani a Gyurcsány embereivel teli városházát!
  A választások fő tétjének azt nevezte, hogy megmaradunk-e a múltban, azok az emberek lesznek-e itt velünk, akik 2010 előtt tönkretették az országot, és akik 2019 óta Gyurcsány Ferenc vezetésével újra itt vannak a fővárosban.
 • Fontos az erdélyi magyarok képviselete az EP-ben
  Ha az erdélyi magyarságnak nem sikerül képviselethez jutni az EP-ben, akkor ilyen hatékonysággal senki nem fogja az érdekeinket és az értékeinket védeni - fogalmazott Semjén Zsolt.
 • Voks 24 - Ma kezdődik a kampány
  Budapest, a magyarok fővárosa újra felelősen gondolkodó, a várost szerető, az önkormányzat irányításához értő politikus vezetése alá kerülhet, megszűnhet az elmúlt öt évben rengeteget ártó dilettantizmus.
MTI Hírfelhasználó