Neumann János születésének 120. évfordulója
2023. december 30. 18:40

A kiemelkedő magyar tudós. (Budapest, 1903. dec. 28. – Washington, 1957. febr. 8) – archív

Magyar születésű amerikai matematikus, matematikai fizikus, informatikusa 20. szd. egyik legnagyobb matematikai zsenije.

A ma már Európa-szerte ismert híres fasori evangélikus gimnáziumba járt, Rátz tanár úr tanítványa volt. A tanár úr felismerte Neuman kitűnő matematikai képességeit, amelyeket külön programokkal továbbfejlesztett.

Neumann János állítólag már hatéves korában ógörögül társalgott; állítólag fejben nyolcjegyű számokat tudott osztani, és a telefonkönyv egyik oldalának rövid megnézése után fejből tudott neveket és telefonszámokat. Nyolcéves korában már differenciálszámítást tanult, de rendszeresen olvasott egy történelmi lexikont is.

Apja megegyezett vele, hogy kémiát tanuljon – Berlinben. Neumann János a berlini, budapesti és zürichi egyetemek között ingázik. A zürichi vegyészdiploma megszerzésével egyidőben Budapesten kitüntetéssel letette a matematikavizsgát, bár az előadásokat nem tudta rendszeresen látogatni.

Rockefeller-ösztöndíjas lett David Hilbert (1862-1943) mellett Göttingenben, illetve a berlini és hamburgi egyetemek legfiatalabb magántanára.

1930-tól, európai tevékenységével párhuzamosan, vendégelőadói állást vállal a Princeton Institute-ban.

1933-ban Albert Einsteinnel (1879-1955) együtt egyike az első öt professzornak, akit az újonnan létrehozott Princeton Institute for Advanced Study-ba neveznek ki. 1937-ben amerikai állampolgár lett.

Princetonban való jelenléte arra ösztönözte von Neumannt, hogy még inkább foglalkozzon a számítógépek építésével.

Elemezte a már létező számítógépes koncepciókat, és továbbfejlesztette azokat “First draft on a Report on the EDVAC” (Electronic Discrete Variable Automatic Computer: „Az EDVAC-ról szóló jelentés első tervezete” (elektronikus diszkrét változó automatikus számítógép) című híres tanulmányában

Von Neumannt a matematikai játékelmélet megalapítójának tekintik.

1937-től von Neumann katonai alkalmazások matematikai kérdéseivel foglalkozott, például a bombák hatékonyságának a robbanás magasságától való függésével, és írt egy tanulmányt a “lökéshullámokról”. Ennek a munkának a legfontosabb alkalmazása Hiroshima és Nagaszaki 1945-ös atombombázása volt.

Ő az egyik vezető szerző a Manhattan Project (az első atombomba előállítása) alkotásában, és egyben az első hidrogénbombát kifejlesztő csapat egyik vezető tagja volt.

Számítógépes programmjának köszönhetően az amerikai atombomba építésének idejét több mint 1 ½ évvel csökkentette.

1956 végén hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, ami a Csendes-óceáni atomkísérletek idején való jelenlétének és a Los Alamos-i laboratóriumokban végzett munkájának következménye volt.

Életében John von Neumann 150 tudományos cikket írt, 60-at a tiszta és az alkalmazott matematika, 20-at pedig a fizika területén.

Prof. em Makovitzky József (Univ. Heidelberg és Freiburg i. Br.) 

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Himnusz Emlékhely épül Szatmárcsekén
    "A magyar kultúra nemzeti önazonosságunk alapja, egyéni és közösségi létünk éltető ereje. A kormány elkötelezett kultúránk, hagyományaink ápolásában, hogy méltó emléket állítson nemzeti imánk és nemzeti összetartozásunk jelképének, Kölcsey Ferenc Himnuszának, ezért kiemelt emlékhelyként fejleszti Szatmárcsekét" - írták a KIM-közleményben.
  • Kína és Magyarország mindig barátok voltak
    A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek.
  • Molnár Pál kapta az Innovációs Szövetség Média Díját
    Molnár Pál folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket – olvasható a laudációban.
MTI Hírfelhasználó