Horvátországi választások - A jobboldali kormányzó párt nyert
2024. április 18. 09:17

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A részeredmények tükrében a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.
   
A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.
   
Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 3 mandátummal, a Független Északi Platform 2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal.
   
A horvát parlament 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tart fenn.
   
A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.
   
A kormányalakításhoz a HDZ-nek 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. Támogathatják még a kisebbségi képviselők, a három szerb képviselő kivételével, ugyanis Ivan Penava, a Haza Mozgalom elnöke a választások éjszakáján kijelentette: a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) elfogathatatlan számukra.
   
Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében hangsúlyozta: pártja zsinórban harmadszor is meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat.
   
"Már holnap reggel megkezdjük az új parlamenti többség kialakítását, hogy megalakíthassuk harmadik kormányunkat" - mondta.
   
Úgy vélte: a stabilitás megőrzése, a parlament és a kormány sürgős megalakítása az egyetlen módja annak, hogy garantálják a horvát állampolgárok szociális biztonságát különösan olyan körülmények között, amilyenben jelenleg Európa és a világ van.
   
Pedja Grbin, az SDP elnöke elismerte, hogy az eredmények nem olyanok, mint amire számítottak. "Azonban még nincs itt az ideje a csüggedésnek" - mondta.
   
Hozzátette: napok, hetek, sőt hónapok álnak előttük, hogy Horvátországot jobbá tegyék.
   
Kijelentette: már csütörtökön megkezdik a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a választások előtt azt mondták, nem lépnek koalícióra a HDZ-vel, hogy kiderüljön, igazak voltak-e a kampányban elhangzott szavak.
   

Az SDP elnöke nem beszélt vereségről, és nem gratulált a HDZ-nek a győzelemhez.
   
Végleges eredményeket csütörtök délután közöl a horvát választási bizottság.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Lezsák Sándor Mongóliában
    Lezsák Sándor találkozott Gombodzsavín Zandanshatarral, a mongol parlament, az Állami Nagy Hurál elnökével, vele a Magyarországon június 9-én tartandó önkormányzati és európai parlamenti, valamint a Mongóliában június 28-án zajló parlamenti választásokról cseréltek véleményt.
  • Az EU a kihívásokra elhibázott válaszokat adott
    "Európaiságunk mára magyar identitásunk szerves és elválaszthatatlan része: csak magyarként lehetünk európaiak, és magyarként csak az európai nemzetek közösségében találhatunk otthonra" – öntötte formába gondolatait Bóka János.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
MTI Hírfelhasználó