Lavrov: Átadtuk Izraelnek, hogy Irán nem akar eszkalációt
2024. április 19. 17:06

Oroszország közölte Izraellel, hogy Irán nem akar eszkalációt - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Sputnik, a Govorit Moszkva és a Komszomolszkaja Pravda rádióállomásnak pénteken adott interjújában.

"Volt telefonos kapcsolatfelvétel Oroszország és Irán vezetése, a képviselőink és az izraeliek között. Ezen beszélgetések során nagyon világosan rögzítettük és közvetítettük az izraeliek felé, hogy Irán nem akar eszkalációt. Nem tud nem reagálni nemzetközi jog és a diplomáciai képviselet státuszának durva megsértésére, de eszkalációt nem akar " - mondta az orosz diplomácia vezetője.
   
Hangot adott véleményének, hogy az arról szóló spekulációk, hogy Teherán atomfegyvert akar, arra kellenek, hogy eltereljék a figyelmet a Gázai övezetben zajló eseményekről.
   
Az interjúban egyébként Lavrov ismételten kifejezte Oroszország az iránti készségét, hogy tárgyaljon Ukrajnával, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalások "több okból is értelmetlenek". Leszögezte, hogy Moszkva nem tervezi a harci cselekmények felfüggesztését a tárgyalások kedvéért, mint mondta, "a folyamatnak haladnia kell". Svájcot alkalmatlannak nevezte arra, hogy az Ukrajnáról szóló tárgyalások helyszíne legyen, mert az alpesi konföderáció "semleges országból nyíltan ellenséges országgá vált".
   
A két évvel ezelőtt Isztambulban elért orosz-ukrán rendezési megállapodásról kijelentette, hogy az "rendkívül komoly" biztonsági garanciákat adott Ukrajnának, amelyek azonban nem vonatkoztak a Krímre és a Donyec-medencére. A dokumentum feltételezte, hogy ukrán területen a garanciavállaló államok összességének beleegyezése nélkül nem lesznek katonai támaszpontok vagy hadgyakorlatok harmadik országok bevonásával. Elmondta, hogy Kijev az utolsó pillanatban javaslatot tett a megfogalmazás módosítására, ami Lavov szerint "ébresztő volt".
   
A Nyugattal való kapcsolatokról szólva a tárcavezető úgy vélekedett, hogy a nyugati országok Oroszország legyőzésére irányuló törekvése "nem annyira harci kedvet, mint inkább agóniát és hisztériát tükröz". A miniszter úgy látja, a Nyugat tudatában van annak, hogy egy új, többpólusú világrend van kialakulóban.
   
Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem zárja be az ajtót Európa előtt az eurázsiai biztonság megvitatásának ügyében.
   
"De nyilvánvaló, hogy ez a mi közös kolostorunk, és itt tisztességesen kell viselkedni, és nem szabad az amerikaiak kívánságait behozni ezekbe a jövőbeli konstrukciókba" - fogalmazott.
   
Lavrov a Nemzetközi Bíróság figyelmébe illő "beismerő vallomásnak" nevezte Boris Johnson volt brit miniszterelnöknek azt a kijelentését, amely szerint az orosz győzelem Ukrajnában a nyugati hegemónia végét jelentené. Meglátása szerint az Európai Unióban Lengyelország, a három balti állam, Csehország és Bulgária "adja meg az alaphangot", amelyhez a nagy tagállamoknak "kell valahogy alkalmazkodniuk".
   
Kitért Emmanuel Macron francia elnök "ideges" kijelentésére francia katonák Ukrajnába vezénylésének lehetőségéről. Lavrov azt állította, hogy a franciák nemcsak zsoldosként, hanem kiképzőként is jelen vannak Ukrajnában, néhány más európai ország katonai és különleges szolgálatainak képviselőjével együtt.
   
A külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi kijelentéseire hivatkozva kijelentette, hogy Oroszország számára nincs érelme megtámadni a NATO-t. Hangot adott véleményének, hogy azok a nyugati politikusok, akik ennek az ellenkezőjét állítják, a választóikat próbálják megfélemlíteni a kurzusuk folytatása érdekében.
   
Lavrov azzal vádolta meg Nyugatot, hogy "agresszívan" működik együtt Maia Sandu moldovai elnökkel, aki az országot "vagy közvetlenül, vagy a Romániával való újraegyesítésen keresztül" a NATO-ba berángatni, miközben a Dnyesztermentét feszültséggócnak próbálja beállítani.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az MNB telefonszámait is klónozzák a kibercsalók
    A csalók az állítólagos „támadás” elhárítására állításuk szerint biztonságba helyeznék az áldozatok pénzét. Ehhez bizalmas banki adatait kérik el (például: bankkártyaszám, lejárat, cvc kód, PIN kód; internet- vagy mobilbanki jelszavak és megerősítő kódok); vagy megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy utalja át „biztonságos” – valójában a csalók által kezelt – számlára a pénzét.
  • Latorcai János tisztelgett Szabad György mellszobránál
    Az egykori házelnök mellszobránál tisztelgett a keresztémydemokrata politikus.
  • A gender ideológia veszélyes perverziója
    Ott vannak rémisztő történetek olyan gyerekekről is, akiknek a „nemváltási” folyamata 4 évesen kezdődött! Nyilvános adatokból olyan depresszióban, szorongásos zavarban, bipoláris zavarban vagy poszttraumás stressz-szindrómában szenvedők eseteit ismerjük meg, akiket szakszerű pszichológiai segítségnyújtás helyett „nemváltásnak” vetettek alá.
MTI Hírfelhasználó