Monacói Nagydíj - Leclerc az első hazai győztes Monte-Carlóban
2024. május 26. 21:46

A hazai közönség előtt szereplő Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat, így a sportág történetének első hercegségbeli győztese lett Monte-Carlóban.

Charles Leclerc overjoyed with breakthrough Monaco win as he says previous  heartache made success 'even better' | Formula 1®

F1

A 26 éves monacói pilótának ez az idei első, pályafutása hatodik futamgyőzelme az F1-ben. Leclerc karrierje során harmadszor indult az első helyről Monacóban, de most először tudott nyerni ott, illetve csaknem két év szünet után diadalmaskodott ismét F1-es versenyen, ugyanis legutóbb ez 2022. július 10-én sikerült neki Ausztriában. A Forma-1-ben Monte-Carlóban eddig egy harmadik hely volt a legjobb eredmény monacói versenyzőtől, az 1950-es első itteni viadalon Louis Chiron állt a dobogó alsó fokára.
   
Leclerc mögött Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője ért célba másodikként Monte-Carlóban, míg a harmadik hely a másik Ferrarit vezető spanyol Carlos Sainz Junioré lett.
   
A rajt után szinte azonnal piros zászlóval félbe kellett szakítani a futamot, a mezőny hátsó felében ugyanis Kevin Magnussen (Haas) túlságosan rámenős volt Sergio Pérezzel (Red Bull) szemben, a két autó összeért, Pérez a szalagkorlátnak csapódott, autója pedig eltalálta Nico Hülkenberg (Haas) versenygépét is. A látványos, de versenyzők sérülésével nem járó baleset nyomán rengeteg törmelék került a pályára, így leállították a száguldást. A hármas ütközéssel szinte egy időben, pár másodperccel korábban az első kanyarban Sainz megpróbálta megtámadni a második helyről rajtoló Piastrit, a manőver közben a Ferrari bal első kereke hozzáért a McLaren oldaldobozához, így Sainz bal első defekt miatt a pálya szélére sodródott.
   
Az újraindításra Sainz autóját rendbe hozta a csapat, így a spanyol oda tudott állni az újabb állórajthoz: a startot a pole pozícióból kezdő Leclerc jól kapta el, megtartotta az első helyet, mögé sorrendben Piastri, Sainz és Lando Norris (McLaren) sorolt be. Az állás a versenytáv feléig semmit sem változott az élmezőnyben, ugyanakkor a Ferrari és a McLaren csapatai között komoly taktikai csata alakult ki. Leclerc és Sainz, valamint Piastri és Norris is folyamatosan rádiós kapcsolatot tartott a csapattal, mivel mind a négyen egyeztettek a boxutcában lévő szakemberekkel arról, hogy hogyan lehetne megnyerni a viadalt.
   
A hajrában aztán a négyes egyik résztvevője és csapata sem húzott semmi váratlant, Leclerc a starttól a célig az élen haladva emlékezetes győzelmet aratott, Norris pedig Piastri és Sainz mögött célba hozta negyedikként a másik McLarent.
   
A címvédő és az összetettben most is az élen álló, háromszoros vb-győztes Max Verstappen (Red Bull) hatodik lett.
   
A világbajnoki idény két hét múlva Montrealban, a Kanadai Nagydíjjal folytatódik.
 

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Orbán Viktor a második legnagyobb felhatalmazással vesz részt az EU-csúcson
    Orbán Viktor érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék) a hétfői informális EU-csúcsra. Ezzel szemben az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francai elnök csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el. Szintén jelzésértékű az Európai Tanácsban, hogy a nagy tagállamok vezetői közül Pedro Sánchez spanyol kormányfő (30,18 százalék) sem tudta megnyerni hazájában az EP-választást, míg Giorgia Meloni kormánypártja a ciklus közepe felé közeledve is (28,76 százalék) képes volt győzelmet aratni – áll a Nézőpont Intézet közleményében.
  • Rétvári Bence: Brüsszel a magyar emberektől meg akarja vonni a jogot, hogy meghatározzák, kikkel élnek együtt
    Egyértelműen brüsszeli bosszú az Európai Unió Bíróságának Magyarországgal szemben meghozott ítélete. Ezt mondta a Belügyminisztérium államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Rétvári Bence hangsúlyozta: Brüsszelben nem hajlandók elfogadni, hogy a magyar emberek elutasítják, hogy hazánkba tömegesen telepítsenek be illegális migránsokat. Közben a Frontex ismét azt közölte: Európai Unió legtöbb külső határán nőtt a migrációs nyomás. Szakértők szerint a nyár újabb hullámot hozhat.
  • Kajak-kenu Eb - Két arany 5000 méteren
    A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
MTI Hírfelhasználó