A tájgyaloglás csodákat tesz
2024. május 28. 18:34

Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft ügyvezetője és Monszpart Zsolt, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi elnöke ma együttműködési megállapodást írtak alá. Az aláírás sajtó nyilvános bejelentésére a Normafánál, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója, 14 szeres magyar tájfutó bajnok tiszteletére 2023-ban ültetett emlékfánál került sor. Monszpart Zsoltot kérdezte a Gondola.

Monszpart Zsolt, az alapítvány elnöke – mosa

Elnök úr, mennyire újdonság ez az együttműködés a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül működő Kormányzati Szolgáltató Központtal?

A kapcsolat felvételre már tavaly év közepén sor került és októbertől a Mosa Alapítvány által rendezett gyalogló találkozókon, konferenciákon a Gondos Óra programot kezelő Szolgáltató Központ vezetője rendszeresen bemutatja a Gondos Óra Program előnyeit. 65 év felettiek igényelhetik, ez egy karóra, vagy nyakban is hordható eszköz, amely segélyhívásra alkalmas. Amennyiben a Gondos Óra tulajdonosa rosszul lesz, egyetlen gombnyomással tud segítséget hívni. Ez lehet akár egy közeli hozzátartozó, akár a diszpécser központ segítségével egy szakorvos, esetleg a mentő.


Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos úr támogatásával az Alapítvány rendszeresen szervez tájékoztató programokat, amelyen az időseket gyalogolni invitáljuk. A rendszeres mozgás időskorban késleltetheti bizonyos időskori betegségek megjelenését és meghosszabbíthatja a fájdalom mentes, minőségi időskori éveket.

Hogyan kapcsolódik a Gondos Óra Program és a Mosa Alapítvány tevékenysége?

Mind a Gondos Óra Program, mind az Alapítvány célja, hogy gondoskodjon az idősekről. Minőségi időskori éveket élhessenek a nyugdíjasok. Ennek egyik eleme a biztonság, amelyet a Gondos Óra mögötti ingyenes gondoskodás biztosít, a másik eleme a rendszeres mozgás, amely az időskorban gyógyszer helyett ajánlható. Egy nagyon jó, hetven év feletti barátom, enyhe túlsúllyal küzdött tavaly szeptemberben. Nehezen mozgott, nem bírt a hegyre fel gyalogolni, gyakran meg kellett álljon pihenni. Azóta gyalogló klubot vezet, leadott jó pár kilót és zerge fürgeségével, megállás nélkül gyalogol felfelé a hegyre. A rendszeres mozgás csodákra képes!

Hogyan jut el az ország távolabbi pontjaiba a gyaloglás előnyeiről szóló tájékoztatás?

Az Alapítvány munkatársai rendkívül aktívan szervezik a tájékoztató programokat, kéthetente más – más nagyvárosban jelenünk meg, néhány elméleti előadás és közös gyaloglás a program. Legutóbb Szombathelyen voltunk, a következő helyszín Szolnok, június 13-án. Részt veszünk Miskolcon, Orosházán a helyi szervezésű sport napokon is. Idén jártunk Debrecenben, Szegeden, Zalaegerszegen, és még több helyen is. Szívből kívánom, hogy minél több nyugdíjas csatlakozzon egy gyalogló klubhoz és élvezze a társaság, a csoportos edzés élményét. 

gondola
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
 • Ezért tört ki az orosz-ukrán háború
  Jeffrey Sachs világhírű professzor Tucker Carlson műsorában részletesen levezette, hogyan provokálta ki az Egyesült Államok, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.
 • Norris vezérletével mclarenes első sor a Körmagyaron
  "A csapat szempontjából ez egy nagyon jó eredmény, és boldog vagyok a pole pozícióm miatt is. Érdekes körülmények voltak, holnap viszont sokkal melegebb lesz. De van esélyünk a győzelemre, és sok pontot gyűjthetünk, úgyhogy bízhatunk egy jó versenyben, már csak a közelmúltban elért eredményeink miatt is" - összegzett Norris az időmérőt követő sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó