A tájgyaloglás csodákat tesz
2024. május 28. 18:34

Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft ügyvezetője és Monszpart Zsolt, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi elnöke ma együttműködési megállapodást írtak alá. Az aláírás sajtó nyilvános bejelentésére a Normafánál, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója, 14 szeres magyar tájfutó bajnok tiszteletére 2023-ban ültetett emlékfánál került sor. Monszpart Zsoltot kérdezte a Gondola.

Monszpart Zsolt, az alapítvány elnöke – mosa

Elnök úr, mennyire újdonság ez az együttműködés a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül működő Kormányzati Szolgáltató Központtal?

A kapcsolat felvételre már tavaly év közepén sor került és októbertől a Mosa Alapítvány által rendezett gyalogló találkozókon, konferenciákon a Gondos Óra programot kezelő Szolgáltató Központ vezetője rendszeresen bemutatja a Gondos Óra Program előnyeit. 65 év felettiek igényelhetik, ez egy karóra, vagy nyakban is hordható eszköz, amely segélyhívásra alkalmas. Amennyiben a Gondos Óra tulajdonosa rosszul lesz, egyetlen gombnyomással tud segítséget hívni. Ez lehet akár egy közeli hozzátartozó, akár a diszpécser központ segítségével egy szakorvos, esetleg a mentő.


Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos úr támogatásával az Alapítvány rendszeresen szervez tájékoztató programokat, amelyen az időseket gyalogolni invitáljuk. A rendszeres mozgás időskorban késleltetheti bizonyos időskori betegségek megjelenését és meghosszabbíthatja a fájdalom mentes, minőségi időskori éveket.

Hogyan kapcsolódik a Gondos Óra Program és a Mosa Alapítvány tevékenysége?

Mind a Gondos Óra Program, mind az Alapítvány célja, hogy gondoskodjon az idősekről. Minőségi időskori éveket élhessenek a nyugdíjasok. Ennek egyik eleme a biztonság, amelyet a Gondos Óra mögötti ingyenes gondoskodás biztosít, a másik eleme a rendszeres mozgás, amely az időskorban gyógyszer helyett ajánlható. Egy nagyon jó, hetven év feletti barátom, enyhe túlsúllyal küzdött tavaly szeptemberben. Nehezen mozgott, nem bírt a hegyre fel gyalogolni, gyakran meg kellett álljon pihenni. Azóta gyalogló klubot vezet, leadott jó pár kilót és zerge fürgeségével, megállás nélkül gyalogol felfelé a hegyre. A rendszeres mozgás csodákra képes!

Hogyan jut el az ország távolabbi pontjaiba a gyaloglás előnyeiről szóló tájékoztatás?

Az Alapítvány munkatársai rendkívül aktívan szervezik a tájékoztató programokat, kéthetente más – más nagyvárosban jelenünk meg, néhány elméleti előadás és közös gyaloglás a program. Legutóbb Szombathelyen voltunk, a következő helyszín Szolnok, június 13-án. Részt veszünk Miskolcon, Orosházán a helyi szervezésű sport napokon is. Idén jártunk Debrecenben, Szegeden, Zalaegerszegen, és még több helyen is. Szívből kívánom, hogy minél több nyugdíjas csatlakozzon egy gyalogló klubhoz és élvezze a társaság, a csoportos edzés élményét. 

gondola
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • EU-csúcs Brüsszelben
    A kiélezett politikai helyzetben a sajtó képviselői azt a politikust veszik körbe, akitől érdemi gondolatokat hallhatnak.
  • Menetrend szerinti légijárat Kantonból Budapestre
    Az új járat mintegy 56 ezerrel növeli a magyar főváros és a kínai nagyvárosok között elérhető ülőhelyek számát 2024-ben; 2011-ben összesen ennyi utas közlekedett a két ország között, ebben az évben pedig több mint 400 ezer embernek lesz lehetősége Kína és Magyarország között repülni.
  • A lapátos főpolgármester nem lép
    Ha Karácsony Gergelynek nincs bátorsága szembeszállni Gyurcsány Ferenccel, "valódi főnökével", és nem meri visszahívni Czeglédy Gergőt, akkor haladéktalanul - még a mai napon - kezdeményezzen rendkívüli közgyűlést, ahol a grémium dönthet a visszahívásról – jelezte Wintermantel Zsolt.
MTI Hírfelhasználó