Az új technológiák, a digitalizáció kihívást jelent építőiparunknak
2024. június 4. 10:06

Hagyományosan minden év június első vasárnapja az Építők Napja. 2024-ben a június 7-i központi ünnepségen kerül sor a szakmai teljesítmények elismerésére, kitüntetések átadására, az ágazatban dolgozó 380 ezer foglalkoztatott köszöntésére – jelentette a Gondolának az ÉVOSZ.

A köztestületi kamarák, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek és a tudományos egyesületek a Kormányzat építésért felelős képviselőivel közösen köszöntik ezen a napon az építésgazdasági értéklánc minden résztvevőjét.

Csak az építőipar 380 ezer főt foglalkoztat. Kiegészítve az értékláncot alkotó építőanyagiparral, az építőanyagkereskedőkkel, valamint az oktatás- és tudományos élet képviselőivel, fél millió kolléga munkáját szeretnénk megköszönni. A teljes értéklánc az ország termelési értékének 14%-át adja, ami mindenképp kiemeli és húzó ágazattá teszi az építésgazdaságot, még akkor is, ha a 2024. év egy nehéz esztendő a szakma számára.

Köszönet a közös teljesítményért! A soha nem látott áremelkedések és a drasztikusan lecsökkent fizetőképes kereslet ellenére 2023. évben 7 860 Mrd Ft összegű építési-szerelési munkát valósítottunk meg. A teljesség igénye nélkül 2023-ban került átadásra több kilométer gyorsforgalmi út, kerékpárút, a Nemzeti Atlétikai Központ és közel 19 ezer új lakás, valamint megvalósult a Lánchíd, a M3-as metró, a Drechsler Palota és 180 ezer lakás felújítása.

Az elmúlt két év változást hozott a tekintetben is, hogy ismét van minisztériuma az építésügynek, mely együttműködik a szakmai szervezetekkel és bevonja őket a jogszabályalkotásba. Folyik az építési ágazat működését alapvetően meghatározó új törvények végrehajtási rendeleteinek kidolgozása.

Az építők hosszú ideje várják, hogy a megrendelőjük nemfizetése esetén erősebb jogi eszköz álljon rendelkezésükre valós teljesítésük mértékéig követelésük érvényesítésére. Erre adhat megoldást az építményi jog újbóli beemelése a magyar Polgári Törvénykönyvbe, mellyel felgyorsulhat a kivitelezők pénzekhez való hozzájutása, csökkentve ezzel a napjainkban növekvő építőipari lánctartozások értékét.

Az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, ami a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzőkkel írható körül.

Ezekhez az építésgazdasági értéklánc minden szereplőjének összehangoltan kell alkalmazkodni. Ma már a kormányzati oldal is elkötelezett a BIM bevezetése mellett, ettől az évtől tervezi a nagy értékű állami beruházások BIM alapú előkészítését és megvalósítását. Ezzel egy új kaput nyit ki az építőipar számára, szintet lépve a minőség irányába. „Minőségi megrendelő nélkül nincs minőségi építőipar” – hangsúlyozza Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Az ágazat 2024-ben is új kihívások előtt áll. Csökkenő munkalehetőségek mellett kell a hatékonyságot növelni, a képzett munkaerőt megtartani. Az előregyártott modern építési termékek, az új technológiák és a digitalizáció egyszerre jelentenek kihívást a megrendelőknek, az építési beruházások megvalósítóinak és az üzemeltetőknek egyaránt. Meg kell felelni az új megrendelői tudásigényes elvárásoknak! Olyan fenntartható építésgazdaságra van szükség a jövőben, ahol csökken a fajlagos energiafelhasználás, az épített környezet széndioxid-kibocsátása, az építési hulladékokat újrahasznosítjuk, innovatív építőanyagokat használunk.

Mindezekhez kívánunk kitartást a szakmától, és tudatos megrendelők sokaságát, akik mindezt igénylik és kérik az ágazattól! Az Építők Napján köszönetet szeretnénk mondani az építőiparosok családtagjainak is, akik hátteret adnak a hétköznapi munkánkhoz!

Köszöntjük az Építőket! – zárul az ÉVOSZ Gondolához eljuttatott jelentése.
 

gondola
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • A KDNP támogatja a nők közéleti szereplését
    Simicskó István hangsúlyozta: az, hogy a 80 éves KDNP meg tudott újulni a rendszerváltás után, és fontos szereplője a mai politikának, a nőknek is köszönhető, akiknek érzelmi intelligenciája fejlettebb, mint férfi társaiké, így egyre fontosabb szerepet játszanak a politikában.
  • A „győzelmi terv" vereségbe taszít
    Valójában az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél - emelte ki, hozzátéve: Magyarország az elején világossá tette, hogy ez rossz stratégia, ezt a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek.
  • Hazahozta a tudását
    . „…a világ fergetegeiben kellene tapasztalást s élettudományt gyűjteni s hasznos ismeretekkel édes hazánkba visszatérni.” Ezt Széchenyi István írta.
MTI Hírfelhasználó