Az F–16-os vadászgépek az ukrán légvédelem utolsó reményei
2024. június 17. 17:31

Oroszország tudtában van annak, hogy Ukrajna hamarosan F–16-os vadászgépeket és nagy mennyiségű haditechnikát kap partnereitől, és emiatt az orosz hadsereg fokozta harci cselekményeinek intenzitását – írta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Facebookon. „Az ellenség tökéletesen tudatában van annak, hogy partnereink jelentős mennyiségű fegyvert és katonai felszerelést küldenek fokozatosan a közeljövőben. Hamarosan megérkeznek az első F-16-osok is, amelyek megerősítik a légvédelmünket, így az idő nekünk dolgozik, és csökkennek az oroszok esélyei a sikerre. Ezért az orosz erők parancsnoksága most mindent megtesz a harci műveletek intenzitásának növelésére és azok földrajzi területének kiterjesztésére, hogy csapatainkat a lehető legjobban kimerítsék, akadályozzák a tartalékok képzését, és az aktív támadó műveletekre való átállást” – fejtette ki a főparancsnok.

Az ukrán vezérkar reggel kiadott harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz csapatok a teljes frontvonalon támadnak, az elmúlt 24 órában 123 katonai összecsapás volt, 12 település közelében zajlottak harcok. „Az elmúlt 24 órában az ellenség két rakétatámadást intézett három rakéta kilövésével csapataink állásai és településeink ellen, 45 légicsapást hajtott végre egyebek mellett 66 irányított légibomba bevetésével, és több mint 3500 tüzérségi támadást indított, közöttük 93-at rakéta-sorozatvetőkkel” – összegezte a kijevi katonai vezetés. A vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 527 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, 14 tüzérségi rendszert és nyolc drónt. Az ukrán katonai hírszerésnél az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondták, hogy a hírszerzés kamikaze drónjai hétfőre virradó éjjel katonai célpontokra mértek csapást Oroszország három régiójában, a Belgorodi, a Voronyezsi és a Lipecki területen.

A támadás következményeivel kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van – tették hozzá. A 22. ukrán gépesített dandár katonái Donyeck megyében, a Bahmuthoz közeli Kliscsijivkánál elfogtak egy orosz T–62-es harckocsit a legénységével együtt – számolt be Vitalij Szokolenko, a dandár sajtótisztje a Facebookon. Az ukrán főparancsnok pedig Facebook-bejegyzésében arról adott hírt, hogy a donyecki régióban a napokban egy ukrán katona egymagában foglyul ejtett négy orosz katonát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata közzétette, hogy az orosz támadás 2022 februári kezdete óta az SZBU katonái 1006 orosz harckocsit semmisítettek meg.

A biztonságos betakarítás feltételeinek megteremtése érdekében a mezőgazdasági ágazatban dolgozók továbbra is felmentést kapnak a mozgósítás alól, a védettségüket az eddigi hat hónapról egy évre növelik – közölte a Tarasz Viszockij agrárminiszter egy hétfői fórumon. Andrij Kosztyin főügyész nyilvánosságra hozta, hogy csak a megerősített adatok szerint az orosz megszállók több mint 12 ezer civilt, köztük 551 gyereket öltek meg mostanáig a bő két éve tartó háború alatt. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok már csaknem 130 ezer, orosz megszállók által elkövetett háborús bűncselekményt dokumentáltak, köztük 301 szexuális erőszakot. Filip Pronyin, a közép-ukrajnai Poltava megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők délután a polgári infrastruktúrára mértek csapást a régióban, az eddigi adatok szerint kilencen sérültek meg, azonban az épület romjai alatt is lehetnek még emberek. Az ukrán egészségügyi minisztérium a Facebookon arról tájékoztatott, hogy a keleti Harkiv megyében mentőorvosokat vettek az orosz erők tűz alá, amikor egy 17 éves lányhoz érkeztek ki.

A támadás következtében egy terhes nő, egy gyermek és egy férfi megsérült. Vadim Filaskin, a szomszédos Donyeck megye kormányzója arról adott hírt, hogy régiójában egy nap alatt tíz polgári lakos sebesült meg orosz támadásokban. A déli Herszon megyében reggel az orosz hadsereg egyik kamikaze drónja mért csapást egy civil járműre, ami egy ember halálát okozta – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Isten hozott, Barna
    Az egész futballvilág szorított Varga Barnabásért, csatárunk sikeres műtéten esett át. Ma kijöhetett a kórházból, és hazarepülhetett a gólkirály.
  • Terrorizmusfinanszírozás
    Az MNB-szabályozás bővíti a fokozott ügyfél-átvilágítás alá esők körét, egyebek közt a magas terrorizmusfinanszírozási kockázatot hordozó nonprofit szervezetekkel, a magas proliferációs kockázatot hordozó szervezetekkel vagy a stróman kockázatot hordozó, ám az ügyfélismereti beszélgetésben együtt nem működő tényleges tulajdonosú ügyfelekkel.
  • Fejlesztjük a Liszt Ferenc légikikötőt
    A következő tíz évben több mint egymilliárd eurónyi beruházás valósul meg a reptéren, ami magában foglalja egy új terminál építését is.
MTI Hírfelhasználó