Orvosi Nobel-díj 2024 – a mikroRNS felfedezéséért
2024. október 8. 08:27

Az idei orvosi vagy élettani Nobel-díjat a két amerikai kutató, Victor Ambros és Gary Ruvkun kapja a mikroRNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepéért. Ezt a stockholmi Karolinska Intézet jelentette be hétfőn.

A mikroRNS „úttörő” felfedezése „alapvető jelentőségű a szervezetek fejlődése és működése szempontjából” - jelentette be a svéd Nobel-bizottság. A kutatásnak messzemenő eredményei vannak számos orvosi területre. Ha a génszabályozás kicsúszik a kezünkből, az olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint a rák, a cukorbetegség vagy az autoimmunitás.

Ambros biológus és Ruvkun genetikus felfedezte a mikroRNS-t a Caenorhabditis elegans fonálférgekben , amelyek különböző sejttípusokkal rendelkeznek annak ellenére, hogy csak körülbelül egy milliméteres méretűek. Ez pedig a bizottság szerint alapvető fontosságúnak bizonyult a szervezetek fejlődése és működése szempontjából. A felfedezett génszabályozás több százmillió éve működik. A mechanizmus lehetővé tette az egyre összetettebb szervezetek evolúcióját.
Ambros a Massachusettsi Egyetem orvosi karán dolgozik. Ruvkun a Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital munkatársa. A genetikus a bécsi Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Molekuláris Biotechnológiai Intézetének (IMBA) tudományos tanácsadó testületének is tagja.

Prof. Dr. em. Makovitzky József (Heidelberg)
 

gondola
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Fejünk fölé nőtt korrupt birodalom
    Európában elhallgatják, de a terjeszkedő nyugati geopolitika idézte elő az ukrajnai háborút, az agresszív liberális szemlélet és gyakorlat zúdította az unióra a tömeges illegális migrációt, az eltörlés kultúrát, az LMBTQ-aktivisták gyermekérzékenyítő tevékenységét – leplezi le a korrupt szélsőséget Bánó Attila.
  • Fenyeget a brüsszeli szélsőség
    "Brüsszel már szövetségest is talált Magyar Péter személyében, hogy megkárosítsák a magyar gazdákat és elvegyék a pénzüket. Magyar Péter támogatja a tervet, ezzel ismét bebizonyította, hogy Brüsszel embere" - fogalmazott Nagy István.
  • Izrael megtámadta Iránt
    A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen. A harci gépek biztonságban visszatértek - közölte az izraeli média.
MTI Hírfelhasználó