Reálisnak tűnik a következő években az 1000 eurós minimálbér elérése
2024. október 25. 22:17

A következő években a minimálbér elérheti a 400 ezer forintot, a jelenlegi euró árfolyammal számolva akár át is lépheti az 1000 eurót, így az akörüli minimálbér teljesen reálisnak tűnik - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza pénteken az M1 aktuális csatornán.

Suppan Gergely cikkek - Privátbankár.hu

Suppan Gergely – privatbankar.hu

A következő években a minimálbér elérheti a 400 ezer forintot, a jelenlegi euró árfolyammal számolva akár át is lépheti az 1000 eurót, így az akörüli minimálbér teljesen reálisnak tűnik - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza pénteken az M1 aktuális csatornán.

Suppan Gergely közölte, ahhoz, hogy ez a felzárkózás meg tudjon valósulni a következő években átlagosan 12 százalékkal kell nőnie a minimálbérnek.

Jelezte ugyanakkor, az emelés mértéke évenként eltérő lehet, a gazdasági teljesítménytől függően.

Rámutatott, hogy a minimálbérek alakulásáról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkaadók és a munkavállalók képviselői tárgyalnak. A felek megállapodtak abban, hogy 3 éves bérmegállapodásra törekednek, hiszen ez kiszámíthatóságot jelent a gazdaságban - emlékeztetett.

Hozzátette, hogy a régióban is elég erős bérfelzárkózási folyamat zajlik, ezért Magyarország "nem fog nagyon kilógni a sorból", így nem kell tartani attól, hogy az emelkedő bérek meglódítják az inflációt vagy jelentősen gyengülne a forint.

Megjegyezte, Covid előtt is jelentős volt a béremelkedési ütem, mégsem adott nagy lökést az inflációnak, az a jegybank toleranciasávján belül maradt. Az inflációt 3 százalék körül kell tartani, "nem gondolkodunk magasabb inflációban" - tette hozzá.

A munkaadóknak elegendő mozgásteret ad majd a következő években a termelékenység növekedése, amelyet a kormány 21 pontos gazdasági akcióterve, benne a kkv-kat erősítő Demján Sándor Program is megalapoz - fejtette ki Suppan Gergely.

MTi
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Székely őrtüzek
    A települések nagyobb terein vagy a környező magaslatokon sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs írt alá.
  • Nem akarunk gazdasági vasfüggönyt
    Simicskó István elmondta, az embereknek a kormánnyal közösen kell kijelölniük a követendő gazdaságpolitikai célokat, de meg kell őriznünk az eddigi eredményeinket. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye várhatóan lehetővé teszi belátható időn belül az egymillió forintos bruttó átlagkereset elérését, a minimálbért pedig ezer euróra kell felemelni.
  • A platószónok elárulta a vidéket (is)
    "Elképedve nézem azt, hogy Magyar Péterék asszisztálnak ehhez, elfogadják ezeket, sőt állnak az élére ennek a folyamatnak, és kijelentik, hogy el kell vonni a gabonatermeléstől a támogatást, majd hogy csak a zöldség-gyümölcs termesztést lehet támogatni" - hangoztatta a tárcavezető.
MTI Hírfelhasználó