Teherán szerint nem okozott jelentős károkat az izraeli légitámadás
2024. október 26. 11:37

Irán légvédelmi parancsnoksága sikeresen elhárította a síita állam több területe ellen szombat hajnalban végrehajtott izraeli légtámadást, amely csak „korlátozott károkat” okozott – közölte a Tasnim iráni hírügynökség.

A jelentés szerint az izraeli erők Teherán, Huzesztán és Ilám tartományokban lévő katonai létesítményeket vették célba annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló „kockázatos akciókat”.

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a hajnali támadást, illetve jelentősen korlátozta a légicsapások okozta károk mértékét.
Az incidens kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá. Az iráni hadsereg nyilatkozatát az állami televízióban is felolvasták, felvételeket azonban nem mutattak a károkról.

Korábban a Tasnim ügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, „nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra”.

Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután október 1-jén mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Az izraeli média beszámolói szerint az Irán ellen szombat hajnalban végrehajtott légitámadás több órán át, több hullámban zajlott, a harci repülőgépek Izraelt fenyegető katonai célpontok, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszerek ellen hajtottak végre légicsapásokat Iránban.

MTi
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Megvannak a nemzeti konzultáció kérdései
    A magyarnemzet.hu felületén megjelentek a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által bejelentett nemzeti konzultáció kérdései, a lap cikkéből az is kiderül, 11 kérdéskör van. A tizenegyedik nemzeti konzultáció mottója: "Magyarország meg tudja csinálni!"
  • Székely őrtüzek
    A települések nagyobb terein vagy a környező magaslatokon sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs írt alá.
  • Nem akarunk gazdasági vasfüggönyt
    Simicskó István elmondta, az embereknek a kormánnyal közösen kell kijelölniük a követendő gazdaságpolitikai célokat, de meg kell őriznünk az eddigi eredményeinket. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye várhatóan lehetővé teszi belátható időn belül az egymillió forintos bruttó átlagkereset elérését, a minimálbért pedig ezer euróra kell felemelni.
MTI Hírfelhasználó