Gyulai Pálinkafesztivál
2025. június 8. 10:08

Átadták a 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, valamint az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az Év Pálinkás Bonbonja a gyulai Kis Kézműves Kft. Luxus Fúzió névre hallgató, három hungarikumot, fügepálinkát, tokaji aszút és libamájat tartalmazó bonbonja lett. Ez nyerte el 51 nevezett tétel közül a legjobb krémtöltelékes bonbon címet is.

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont. Itt a dunaújvárosi Csokiss Manufaktúra Vadcseresznye bonbonja győzött, amely a Szicsek Pálinkafőzde vadcseresznye pálinkájával volt töltve.

Külön kategóriában szerepelt a 31 darab, oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon. A győztes a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában tanuló Fazekas Zita Pálinkás Jó Reggelt elnevezésű, a Bulyáki Pálinka homoktövis pálinkájával készült kreálmánya lett.

Idén hirdették meg először a nem pálinkából, hanem párlatból, vagy ginből, likőrből készült bonbonok versenyét, ebbe a kategóriába 34 tételt neveztek. A budapesti My Choccy Csokoládémanufaktúra Gin Soirée elnevezésű, a Sáppusztai Pálinkafőzde ginéből készült bonbonja lett a kategóriagyőztes.

A Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre idén 1238 minta érkezett.

Összesen 158-an küldtek be mintákat, kilenc kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző.
A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén a Sáppusztai Pálinkafőzde lett; 2024-es cigánymeggy pálinkájuk elnyerte a legjobb kereskedelmi pálinka címet is. Az elmúlt három évben ez a főzde hozta el a legjobb kereskedelmi pálinka kategória fődíját. Emellett kilenc kereskedelmi minta nyert el champion díjat.

2025 legeredményesebb bérfőzdéje szintén a Sáppusztai Pálinkafőzde lett; a legeredményesebb magánfőző tavaly után ismét Lipcsei Adrián lett. A legeredményesebb bérfőzető címet Kiss Tibor érdemelte ki.

A legjobb magánfőzött párlat Madarász Zoltán 2024-es sajmeggy párlata lett; a legjobb bérfőzetett párlat címét pedig Sóvári Károly 2023-as kajszibarack párlata érdemelte ki. Az év cseresznye párlatát Krajnyák Zoltán készítette a szakértő zsűri bírálata alapján.

Gyula város önkormányzata kiosztott egy különdíjat a legtávolabbi településről érkező nevezőnek, amelyet Meggyes Gábor a hollandiai Heythuysen városából kapott meg - közölték a szervezők.

mti
Címkék:
  • Tiszta vizet a fejekbe!
    Ha túl sok a „zöld” erőmű, a borotvaélen táncoló energia egyensúly felborulhat, és az áramszolgáltatás lavina szerűen összeomolhat. Márpedig a modern civilizáció az elektromosságra épül. Áram nélkül leáll az Internet és a számítógép, nem működik a TV, a rádió, a telefon, nem lehet bank kártyával fizetni, leállnak a szivattyúk, nem lehet benzint tankolni, és előbb utóbb már víz sem jön a csapokból.
  • Ukrajnát Oroszországgal együtt kell fölvennünk az EU-ba
    Nemcsak Európa békéjét, hanem a világbékét is előmozdítaná, ha Ukrajnával együtt Oroszországot is felvennénk az EU-ba. Ehhez azonban nemcsak a kijevi korrupciót, hanem a brüsszeli korrupciót is föl kellene számolni.
MTI Hírfelhasználó