Prokopp Mária
 • 2022. augusztus 2. 08:45
  A munkánknak valóban nagy lendületet adott, hogy a parlament március 15-re megszavazta Esztergom városa számára a megyei jogú státusz visszaadását 2022. május 1-től. Így már a kötet címlapjára is rákerülhetett, a kötet címében is szerepelhetett, hogy Esztergom megyei jogú város építészeti ÉRTÉKEI a római kortól napjainkig – fogalmaz Prokopp Mária professor emerita.
 • 2022. március 8. 09:10
  A Gizella királyné irányításával készült Palást végigszolgálta a királyaink koronázását 900 éven át. IV. Károly királyunk az 1916. évi koronázásán a budai Mátyás-templomban is ezt a Palástot viselte.
 • 2021. november 19. 08:48
  Prokopp Mária: Az esztergomi Studiolo töredékes falképdísze az Accademia istropolitana néven létesült pápai jogú magyar egyetem programját jeleníti meg az alapító Vitéz János érseknek, Mátyás király kancellárjának, a Magyar katolikus Egyház prímásának a megfogalmazásában Dante Paradiso-ja nyomán.
 • 2021. szeptember 7. 08:35
  A 2021 szeptember 7-én az Ars Sacra fesztivál keretében megnyíló hatalmas kiállítás bizonyítja azt a szellemi, lelki erőt, amely hazánkban 2021-ben is jelen van, és amely a Szent István által 1000 évvel ezelőtt alapított keresztény Magyarország mai Alaptörvényének életteljességét sugározza.
 • 2021. március 8. 09:10
  Árpád-házi Szent Margit ikonográfiájáról írt tanulmányt a Szent Margit Gimnázium kérésére Prokopp Mária professor emerita művészettörténész. A munka érzékelteti, hogy a királylány alakja hét és fél évszázaddal földi léte után mind a mai napig ihlető erővel hat képzőművészeinkre.
 • 2020. szeptember 29. 12:55
  A Napóleon elleni háborúk utáni években, a Szentszövetség uralma idején a politikai függetlenség elérése lehetetlen volt, de a kultúra területén, a Magyar Vatikán gondolatának a megfogalmazásával és építészeti megvalósításával Rudnay prímás a magyar szellemiség, a magyar öntudat ébrentartását segítette az ébredező kortárs reformkori nemzedékkel együtt.
 • 2020. július 19. 11:31
  Ezt a képet azért kell nagyon megbecsülnünk, mert bizonyítja a Magyar Királyság 12. századi nemzetközi tekintélyét! A Komnenosz császári család a hatalmát a 12. században a magyar királyi családdal kötött házasság révén tudta megerősíteni.
 • 2020. május 15. 23:58
  A Felföldről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Partiumból, Bácskából, a Horvát-Szlavón bánságból, a Dunántúlról és a Nagyalföldről egyaránt, zászlókkal, köszöntő táblákkal, virág-koszorúkkal, hogy köszöntsék a VII. Pius pápa által kinevezett új katolikus egyházfőt.
 • 2020. április 14. 09:19
  Keresztény magyar vagyok, a Szent István király alapította 1000 éves keresztény Magyarország polgára. Gyökereim, a szeretett nemzetemmel együtt, még régebbiek, vagyis még mélyebbről táplálkoznak, az őseink egyistenhitéből, a Nagyasszony-kultuszból.
 • 2020. március 8. 09:21
  A magyarok fővárosának legszebb szigete viseli nevét, alakját sokan próbálják felidézni a sejtelmes monostorromok között.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó