Nem maradnak torzók az elkezdett beruházások
2023-ban nem indulnak új nagy beruházások, de minden, a magyar kormány támogatásával elkezdett beruházást be fognak fejezni, legyen az bölcsőde-, óvoda- vagy iskolaépítés, egyetemi beruházás, templomfelújítás vagy közösségi színterek építése, felújítása – mondta Potápi Árpád János.
2023. március 13. 22:27

Antal Csilla intézményvezető és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a magyar kormány támogatásával, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként Székelyudvarhelyen épült, 75 gyerek befogadására alkalmas napközi otthon átadásán 2023. március 13-án. MTI/Kátai Edit

Nem maradnak torzók az elkezdett beruházások, a magyar kormány mindegyiket be fogja fejezni Kárpát-medence-szerte - jelentette ki hétfőn Székelyudvarhelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Elmondta, hogy 2023-ban nem indulnak új nagy beruházások, de minden, a magyar kormány támogatásával elkezdett beruházást be fognak fejezni, legyen az bölcsőde-, óvoda- vagy iskolaépítés, egyetemi beruházás, templomfelújítás vagy közösségi színterek építése, felújítása.
   
Potápi Árpád János a székelyföldi városban egy új, 75 gyerek befogadására alkalmas napközi otthon átadásán vett részt, mely a magyar kormány támogatásával valósult meg a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.
   
Beszédében emlékeztetett, hogy a 2016 decemberében indult programnak jelenleg a 4. üteme zajlik. Erre a magyar kormány több mint 56 milliárd forintot biztosított a határon túli régiókban. 153 új óvoda és bölcsőde épül Kárpát-medence-szerte, és 720 már működő intézményben zajlik felújítás, bővítés, fejlesztés.
   
Erdélyben a beruházások a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) vagy a történelmi magyar egyházakkal partnerségben valósulnak meg, az önkormányzatok bevonásával - mondta.
   
Az RMPSZ-szel partnerségben 368 beruházás zajlik 6,3 milliárd forintból, 14 helyszínen új intézményt építenek, 354 helyszínen a meglévőt bővítik, fejlesztik.

Többségük már megvalósult, még hét beruházás van folyamatban, jó ütemben halad.
   
A világ megváltozott 2016 decembere óta - mutatott rá Potápi Árpád János a világjárványra és az ukrajnai háborúra utalva -, így a külső körülmények miatt idén nem indulnak új beruházások, de reményét fejezte ki, hogy mihamarabb fegyverszünet vagy béke lesz, és "ugyanabban a kerékvágásban" folytatódhat a fejlődés.
   
Hangsúlyozta: oda kell óvodákat, iskolákat építeni, ahol gyerekes családok vannak. "Legyen mindig így, hogy bölcsődéket, óvodákat kelljen építeni. Ha vannak gyerekek, fiatalok, akkor a nemzetünknek is van jövője" - fogalmazott.
   
A felavatott, 242 négyzetméter hasznos területű napközi otthon a város Cserehát negyedében épült, az RMPSZ tulajdonát képező 1605 négyzetméteres telken. A beruházás teljes költsége 200 millió forint - hangzott el. 75 kisgyerek fog itt tanulni korszerű körülmények között három csoportban.
   
Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök beszédében rámutatott: az óvodafejlesztési program talán a legnagyobb beruházás, amely az elmúlt száz évben történt a határon túli területeken, és ehhez a szervezet egy szakmai felkészítő programot is csatolt.
   
"Az épület készen van, be kell népesíteni, az udvarhelyieké, a cserhátiaké a feladat!" - jelentette ki. Külön kiemelte, hogy a létesítményhez a székelyudvarhelyi önkormányzat is hozzájárult a belső bútorzattal, felszereléssel.
   
A rendezvényen Gálfi Árpád polgármester és Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke is felszólalt, a beruházás fontosságát hangsúlyozva. A gyerekek és pedagógusaik nevében Antal Csilla intézményvezető, a szülői közösség nevében László Ferenc köszönte meg a korszerű napközi épületet.
 

MTI
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Nagypéntek
    A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez. Jézus, aki meghalt az emberekért, "meghív minket, hogy leborulva előtte megvalljuk, ő az egyedüli Megváltó és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére".
  • Várjárás mint húsvéti élmény
    Seregben tündöklő és fénylő frissesség – írta a költő a végek dicséretekor. Ez a hangulat pezsdíti föl a várjáró magyarokat. Eleink hősiesen védték az országot, e harc helyszíneinek fölkeresésére a húsvét jó alkalmat kínál.
  • Lavrov már békülne
    A miniszter felhívta a figyelmet arra: a Nyugat "gyanúsan aktívan bizonygatja", hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, és senki más nem gyanúsítható, főleg Ukrajna nem.
MTI Hírfelhasználó