Az EU mellett keleti unió is körvonalazódik...
Ha már a történelmi párhuzamoknál tartunk, miért nem kapja fel a fejét ugyanígy mindenki a lengyel kisbirodalmi törekvések láttán? A térség nyugati perifériáján ugyanis éppen a késő középkori Lengyel-Litván Unió visszaépítése folyik – veti fel Stier Gábor.
Utoljára frissítve: 2023. április 7. 09:36
2023. április 7. 09:03

Putyin és Lukasenko Moszkvában – tass/russian presi/Mihail Klimentyev

Az Unió államának biztonsági koncepciója és integrációja: Putyin, Lukasenko nyilatkozatai – ezzel a címmel adott ki jelentést a TASZSZ. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola.

– Főszerkesztő úr, a Putyin-Lukasenko találkozón már uniós államról beszélnek. Unió... Miért ötlik fel bennünk, hogy a Szovjetunió legalábbis részleges újjáépítése lebeg egyes politikusok céljai között?

– A belarusz-orosz államszövetség már 23 éves, tehát elég vontatottan formálódik az a bizonyos unió. A folyamat 2020, a Lukasenko mozgásterét Moszkvával szemben korlátozó belarusz tiltakozások óta érezhetően felgyorsult. A méretekből adódóan a két állam szövetsége eleve nem lehetett egyenrangú, ezután pedig végképp nem beszélhetünk erről. Az integrációs folyamat, gondolok itt emellett például a mások mellett mindkét államot felölelő Eurázsiai Gazdasági Unióra, normális még akkor is, ha Szovjetunió részleges újjáépítésére hajaz.

Why Belarus supports Russia in the Ukraine crisis

trtworld.com

Putyin célja egyébként nem a Szovjetunió újjáépítése, hanem egy erős Oroszország megteremtése, az orosz befolyás visszaépítése, a Nyugat egyre erőszakosabb térségbeli terjeszkedésének visszaszorítása. Erről szó most Ukrajna, a háború, amely időlegesen visszalépés e célok elérése felé vezető úton. De ha már a történelmi párhuzamoknál tartunk, miért nem kapja fel a fejét ugyanígy mindenki a lengyel kisbirodalmi törekvések láttán. A térség nyugati perifériáján ugyanis éppen a késő középkori Lengyel-Litván Unió visszaépítése folyik, amelynek a középpontjában területi szempontból szintén Ukrajna áll.

The Polish–Lithuanian Commonwealth (green) with vassal states (light green) at their peak in 1619

A lengyel-litván unió 1619-ből – wikipedia

– Moszkvának és Minszknek „lényegében a stratégiai tervezésre kell összpontosítania”, és figyelmet kell fordítania az uniós állam biztonsági rendszerének megerősítésére – mondta Putyin. Ha két állam egyazon biztonsági rendszerbe tartozik, az egyre inkább egy állam. Ilyen volt a Szovjetunió is, ám most éppen véres háború folyik két olyan fél között, amelyek valaha egy állami biztonsági rendszerhez tartoztak. Hogyan hessegessük el egyújabb jövőbeli véres konfliktus rémlátomását?

– Mikor a Szovjetuniót emlegeti, akkor gondolom ugyanezt gondolja a NATO-ról is, csak ott a 31 ország nem az orosz, hanem az amerikai érdekeknek rendelődik alá. Ami pedig egy esetleges jövőbeli belarusz-orosz konfliktus lehetőségét illeti, annak esélye jelentős mértékben függ attól, hogy a Nyugat ugyanúgy belenyúl-e a belarusz kérdésbe, mint az ukránba. No meg attól is, hogy Moszkva képes-e önmérsékletre. De azt azért szögezzük le, hogy a belarusz mentalitás az ukránnal ellentétben nem oroszellenes. Ráadásul egy véres konfliktustól visszatartja a belaruszokat az ukrajnai tapasztalat is. Persze, az ország geopolitikai kulcsszerepe mindig fenntartja egy orosz-nyugati ütközés veszélyét.

– A Nyugat katonai nyomást kezdett gyakorolni, NATO-erőket épített ki a fehérorosz és az orosz határ közelében. "Most különösen a kalinyingrádi régió miatt aggódnak" - mondta Lukasenko Moszkvában. Kőnigsberga – ahogy mi magyarok a középkorban hívtuk – olyan exklávé, amely Moszkva felől nézve egyszerre jelent hatalmas lehetőségeket, ám kockázatokat is. Brzezinski annak idején a Nyugat számára látott veszélyt a „kalinyingrádi kiszögellésben". Mekkora a rizikója annak, hogy a nyugati eszkalációs indulat elborítja az orosz meleg tengeri kikötővárost és térségét is?

– Mint arra már utaltam, nagy. A NATO látványosan erősíti az északkeleti szárnyát, amelyre logikus válaszként Oroszország is reagál. A feszültség nő, és a következő ütközés ebben a térségben lehet, amelyet csak növel az Arktisz körül is várhatóan kiéleződő geopolitikai verseny. Ami Kalinyingrádot illeti, a litvánok folyamatosan harapdálják a medve bokáját, és a lengyeleknek is fáj a foga az exklávéra, amelyet pedig a NATO a számára stratégiai fontosságú Suvalki-folyosó miatt figyel nagyon.

Kaliningrad row: Lithuania lifts rail restrictions for Russian exclave -  BBC News

Kalinyingrád – Königsberg – a Suvalki-folyosóval – bbc

S akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyszer a németek is felébredhetnek. Szóval, potenciál van egy konfliktusban, de előbb még kezdeni kell valamit Ukrajnával, majd Tajvannal. De elméletileg mondhatjuk, hogy felkészül Kalinyingrád és az Arktisz. 

Molnár Pál

gondola
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • Németország-Magyarország – 5:0
    Oszálykülönbség volt a két csapat között. A németek jók, ám elsősorban a mi gyenge játékunk volt a jellemző. Az infantilis labdaleadásokért megbüntettek minket a németek. Nem tudni, mit csináltak egy hétig Telkiben a játékosok, most a teljes gyakorlatlanságot mutatták.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó